De terugkeer van de vagebond

Anders Bekeken: American Honey van Andrea Arnold

In de rubriek Anders Bekeken gaat redacteur Johannes niet enkel op zoek naar hoe goed een film is, maar vooral ook naar wat de film ons leert over vandaag. Deze maand: in de opwindende roadmovie American Honey verlaat de jonge Star de platgetreden paden, op zoek naar vrijheid en onafhankelijkheid in de Amerikaanse Midwest. Daar ontdekt ze dat de wereld niet zo oprecht is dan zijzelf. 

“Gaan jullie ergens naartoe of zijn jullie maar wat onderweg,” vroeg de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac zich af in On The Road, het cultboek dat de start van een hippe en consumerende jongerencultuur betekende. “We begrepen zijn vraag niet, het was een verdomd goeie vraag.” Van al de citaten die ik vroeger in m’n schoolboeken schreef, staat enkel deze me nog helder voor. Niet omdat de quote een diepzinnigheid uitstraalde die toen perfect bij m’n hoornen bril paste, maar omdat het de worsteling van volwassen worden zo mooi vat. Enerzijds vastberaden om iets te bereiken, anderzijds snakkend naar de vrijheid om te verdwalen en jezelf te ontdekken. Dat evenwicht vinden is een lastig karweitje.

Gelukkig zijn er films en boeken die daarbij kunnen helpen.

Riley Keough en Shia LaBeouf

Taart of honing?

Zelf groeide ik op met American Pie (1999), de komedie die ik op m’n dertiende voor het eerst zag (sindsdien raakte ik de tel kwijt). Hoewel ik toen enkel onder de indruk was van de vele seksgrappen, valt nu vooral op hoe simpel het leven erin wordt afgebeeld. Zelfkennis is daar een proces dat begint bij een voetbalsok en voltooid is na wat vaderlijk advies en een stuntelige eerste keer, het ‘ultieme’ doel van jongeren. Niet slecht zo’n leventje, dacht ik. Het verschil met Andrea Arnolds jongerendrama American Honey (2016) kan echter niet groter. De grootste zorg voor diens heldin is immers geen seks voor de diploma-uitreiking,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!