Interview

“Er is bewijs dat de makers van de eerste grottekeningen vrouwen waren”

“Er is bewijs dat de makers van de eerste grottekeningen vrouwen waren”

In haar boek ‘Ondergeschikt’ ontmaskert wetenschapsjournalist Angela Saini de subjectieve blik van de wetenschap op vrouwen. Zijn vrouwen biologisch voorgeprogrammeerd om monogaam en seksueel terughoudend te zijn? Geloofde Charles Darwin echt dat vrouwen intellectueel inferieur zijn aan mannen? In ‘Ondergeschikt’ vernietigt Saini genderstereotypen. Verschillen tussen de seksen zijn boven alles cultureel bepaald. Foto’s Selma Franssen

Je boek ‘Ondergeschikt’ haalt heel wat wetenschappelijk onderzoek over sekseverschillen onderuit. Het lijkt wel alsof wetenschappers soms bewust naar verschillen tussen mannen en vrouwen zochten, waar die er niet zijn.
“Als de samenleving ongelijk is, dan beïnvloedt die ongelijkheid de theorieën en academische ideeën die door die samenleving geproduceerd worden, die daarna dan op hun beurt weer de samenleving beïnvloeden. Het is een zelfversterkend mechanisme. Neem Charles Darwin. Darwin leefde in Victoriaans Groot Brittannië, een tijdperk met heel strikte regels en normen voor hoe vrouwen zich moesten gedragen. De ideale vrouw was een onderdanige echtgenote en moeder. Ze had geen stemrecht, geen toegang tot hoger onderwijs of de beroepswereld. Ze kon niet leven zoals mannen dat deden.

Dit was de realiteit waarin Darwin leefde en hij nam aan dat het onvermogen van vrouwen om te bereiken wat mannen bereikten,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be