Gevangen tussen traditie en moderniteit

Anders Bekeken: Bar Bahar (2016) van Maysaloun Hamoud

In de rubriek Anders Bekeken gaat redacteur Johannes niet enkel op zoek naar hoe goed een film is, maar vooral ook naar wat de film ons leert over vandaag. Deze keer: het bruisende Bar Bahar slaat niet alleen het traditionele beeld van de Palestijnse vrouw aan diggelen, het legt ook haarfijn de paranoïde situatie bloot waarin veel jonge (Arabische) vrouwen zich vandaag bevinden.

Alle verhalen zijn al verteld, hoor je soms. Ook bij mij spookt die gedachte weleens door m’n hoofd tijdens het bekijken van de zoveelste remake. Maar films als Ghostbusters (2016) en Wonder Woman (2017) tonen dat dit niet klopt. Zulke films  – en de commotie of buzz errond  –  leggen een ongemakkelijke waarheid bloot: enkel de mannelijke (superhelden)verhalen zijn reeds verteld. Onlangs maakte ook Maysaloun Hamoud die opmerking tijdens een interview over haar debuutfilm Bar Bahar. Met dit levenslustige en vaak komische drama werpt de Israëlisch-Palestijnse cineast immers een frisse blik op de levens van drie moderne Palestijnse vrouwen die een flat in Tel Aviv delen, én de prijs die ze voor hun vrijheid moeten betalen.

Vooruitstrevende grootstad?

De inspiratie voor haar energiek debuut putte Hamoud uit eigen ervaringen. Zo gaat Bar Bahar over de succesvolle advocaat Leila (Mouna Hawa) en zorgeloze jobhopper Salma (Sana Jammelieh) die een appartement delen in de Israëlische metropool Tel Aviv, de stad waar ook Maysaloun Hamoud woont. Wanneer de religieuze en preutse student Nour (Shaden Kanboura) bij de twee mondige en flirterige Palestijnse vrouwen intrekt, ontstaat er een aparte dynamiek. In plaats van een knetterend conflict omwille van hun verschillende levensstijlen, iets wat je aanvankelijk voelt borrelen wanneer Nour wil studeren en de andere twee willen feesten, groeit het drietal toch naar elkaar toe.

“Dankzij z’n unieke setting en kijk vertelt Bar Bahar een fonkelnieuw verhaal dat tot nadenken stemt.”

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen