Moederliefde als krachtige antidrug

Anders Bekeken: Ben Is Back (2018) van Peter Hedges

Amerika is verslingerd aan ‘prescription drugs’ zoals oxycodon. Een goede zaak voor de farmaceutische miljardenindustrie, een ramp voor de volksgezondheid. Drama’s als Peter Hedges’ Ben is Back brengen daarom datgene in focus waar de Amerikaanse overheid een oogje voor dichtknijpt: de dodelijke drugsepidemie.

“Mocht je zwart zijn zou je al lang in de gevangenis zitten.” De bezorgde Holly Burns (Julia Roberts) windt er géén doekjes om als haar drugsverslaafde zoon Ben (Lucas Hedges) plots voor haar deur staat. Op kerstavond zelfs, hét familiemoment dat hij de laatste jaren steevast verziekte door knetterstoned op te duiken om daarna met een verse lading geld en medicijnen naar zijn volgende fix te vertrekken – zijn eigen dood tegemoet. Alles probeerde Holly om te helpen, maar de afkickkliniek bleek uiteindelijk de laatste optie. En radicaal met hem breken. Tot nu.

“De overheid en verzekeringsfirma’s kijken niet naar je om, maar dokters en apothekers zien je wel graag komen.”

Zo’n familiedrama verwacht je misschien niet meteen van Peter Hedges, de Amerikaan die vooral gekend is voor eigenzinnige familiekomedies als Pieces of April (2003) en Dan In Real Life (2007). Toch verruilt hij in dit familieportret de scherpe humor moeiteloos voor drama, tederheid en kritiek. Want als er één ding is dat Hedges duidelijk wil maken, is dat een drugsverslaving geen keuze is, maar een dure ziekte die niemand wil erkennen. Hedges richt de vinger zo rechtstreeks naar de verantwoordelijken. Zo vertelt Holly: “De overheid en verzekeringsfirma’s kijken niet naar je om, maar dokters en apothekers zien je wel graag komen.”

Julia Roberts als Holly Burns

Beautiful Boy is Back

Naast kritiek uiten wil Ben is Back toch vooral een aangrijpend familiedrama vertellen dat inzoomt op Bens afkickproces en de paranoia die dat bij zijn familie opwekt.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen