Hoe de genre- en cultuurclash de romcom weer hip maakt

Anders Bekeken: The Big Sick van Michael Showalter

Met slimme humor en de gevoelige benadering van de mixed couple-thematiek haalt Michael Showalters The Big Sick het romcomgenre eindelijk uit z’n coma. Door het vastgeroeste verstandshuwelijk tussen romantiek en komedie te doorbreken, maakt deze charmante film het genre weer speels en onstuimig.

 

De romantische komedie was lang een van de populairste filmgenres. Twee mooie mensen ontmoeten elkaar en worden verliefd, maar een resem tegenslagen zorgt ervoor dat hun liefde pas na negentig minuten kan zegevieren. Dankzij zo’n happy end verlaat iedereen de zaal met een warm en lichtjes bedwelmend gevoel, opgeladen om alledaagse tegenslagen weer even door de vingers te zien. Met klassiekers als Pretty Woman, Sleepless in Seattle en Notting Hill domineerde het genre dan ook de jaren negentig en flakkerde het dankzij de herkenbare, zelfs sullige personages in het heerlijke Knocked Up en Forgetting Sarah Marshall aan het einde van de nillies weer op. Maar wat later viel het genre hopeloos uit de gratie.

“Terwijl romantische films vaak blank en heteroseksueel zijn, is dat bij series veel minder het geval.”

Hebben we genoeg van zulke zeemzoete liefdesverhalen? Wie de afgelopen jaren naar series als You’re The Worst, Looking, Jane The Virgin, Love of zelfs Master of None keek, weet wel beter. De romcom kent een heuse hausse op tv en streamingdiensten. Wat is er dan gaande bij romantische cinema? Wie dat weten wil, moet hun uitgedragen wereldbeelden maar vergelijken: terwijl romantische films vaak blank en heteroseksueel zijn, is dat bij series veel minder het geval. De langere speeltijd van tv-fictie maakt het immers mogelijk een genuanceerder en juister beeld van relaties en de samenleving te schetsen dan romcom-cinema, wiens sterk vereenvoudigde (en vaak decadente) wereld steeds verder van de realiteit staat.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen