Mindfood

5 redenen om vaker een boek te lezen

5 redenen om vaker een boek te lezen

Minder mensen lezen in hun vrije tijd, en als ze dat al doen vinden ze het verdomd moeilijk om niet ondertussen te multitasken met hun smartphone. Terwijl boeken, in hun analoge traagheid, juist een time portal uit de ratrace kunnen bieden. Daarom: een warm pleidooi voor het boek.

Steeds minder mensen lezen in hun vrije tijd, en als ze lezen is die leestijd minder kwalitatief, concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau in een net verschenen rapport over het leesgedrag van Nederlanders. Als oorzaken noemt het rapport digitalisering en “de ervaren drukte in het dagelijks leven”.

In 2015 lazen Nederlanders gemiddeld 50 minuten per dag in boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites samen. Van die 50 minuten werden er slechts 18 gelezen zonder ondertussen iets anders te doen, zoals eten. En 20 minuten werden gecombineerd met andere media-activiteiten, denk aan Whatsappen of door Facebook scrollen. Het gevolg van onderbroken lezen is dat je minder goed onthoudt en begrijpt wat er in de tekst staat, en ook minder van het lezen geniet. Dat is doodzonde, want (fictie-)boeken lezen vormt juist een effectief tegengif tegen de bijwerkingen van digitalisering en de ervaren drukte in het dagelijks leven.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be