5 redenen om vaker een boek te lezen

Minder mensen lezen in hun vrije tijd, en als ze dat al doen vinden ze het verdomd moeilijk om niet ondertussen te multitasken met hun smartphone. Terwijl boeken, in hun analoge traagheid, juist een time portal uit de ratrace kunnen bieden. Daarom: een warm pleidooi voor het boek.

Steeds minder mensen lezen in hun vrije tijd, en als ze lezen is die leestijd minder kwalitatief, concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau in een net verschenen rapport over het leesgedrag van Nederlanders. Als oorzaken noemt het rapport digitalisering en “de ervaren drukte in het dagelijks leven”.

In 2015 lazen Nederlanders gemiddeld 50 minuten per dag in boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites samen. Van die 50 minuten werden er slechts 18 gelezen zonder ondertussen iets anders te doen, zoals eten. En 20 minuten werden gecombineerd met andere media-activiteiten, denk aan Whatsappen of door Facebook scrollen. Het gevolg van onderbroken lezen is dat je minder goed onthoudt en begrijpt wat er in de tekst staat, en ook minder van het lezen geniet. Dat is doodzonde, want (fictie-)boeken lezen vormt juist een effectief tegengif tegen de bijwerkingen van digitalisering en de ervaren drukte in het dagelijks leven.

“Lezen is een waardevolle activiteit op zich, ook als je er geen Jobs of Zuckerberg van wordt.”

Geen zorgen, dit is niet zo’n artikel dat je gaat vertellen dat je boeken moet lezen omdat je daar slimmer, productiever, of een betere leider van wordt. Of welke vijf boeken het leven van Steve Jobs veranderden en die jou ook succesvol kunnen maken. Daar zijn er al genoeg van. Lezen is een waardevolle activiteit op zich, ook als je er geen Jobs of Zuckerberg van wordt, en wel om deze redenen:

1. Lezen geeft je een pauze van de ratrace

Lezen is voor mij een soort meditatie made easy.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen