De dag dat ik een allochtoon werd

’t Is gebeurd. 25 jaar lang heb ik de schijn hoog kunnen houden. 25 jaar lang was ik ‘niet zoals die anderen’, ‘één van de goei’ en vooral ‘één van ons’. Maar dat verandert en is misschien voorgoed voorbij. Mijn masker is afgevallen. Of zijn het toch vooral anderen die door de mand gevallen zijn? Foto’s: Sarah Van Looy

De reacties op mijn eerste column voor Charlie, over raciale stereotypen, zijn op z’n minst interessant te noemen. Ik kreeg hier en daar al bezorgde berichtjes: “Ben je oké? Trek je je niet te veel aan van die negatieve commentaren?” Lief, maar ik was echt wel al wat meer gewend. Ik vond de discussies zelfs nog vrij beleefd en beschaafd. Maar na al die jaren op sociale media is mijn grens van wat fatsoenlijk is misschien ook steeds verder opgeschoven. Of je kweekt simpelweg een oliftantenhuid tegen de bagger.

“De ronduit gemene tweets waren gelukkig zeldzaam, maar tussen al andere ‘gematigde’ tweets zag ik een lijn van othering.”

Toch waren er enkele reacties online, maar ook gebeurtenissen in real life,  die me aan het denken zetten. De ronduit gemene tweets waren gelukkig zeldzaam, maar tussen al andere ‘gematigde’ tweets zag ik hier en daar toch ook een lijn. Een lijn van othering. Mensen die mijn achtergrond niet kennen en die hetgeen ik zei automatisch linkten aan mijn huidskleur. Ze grepen het aan om me buiten hun ‘witte’ en vooral ‘Vlaamse’ groep te zetten. Voor veel mensen met een migratieachtergrond niks nieuws onder de zon, maar voor mij toch wel even schrikken. En net omwille van mijn achtergrond zo frappant.

Het is namelijk zo dat ik door mijn adoptie-achtergrond opgroeide in een oervlaams gezin. Ik heb Vlaamse familie en vrienden en ging altijd naar Vlaamse scholen. Mijn wereldbeeld werd dan ook jarenlang geschetst door een Vlaamse,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen