“Boze zwarte vrouwen”

“Boze zwarte vrouwen”

Deze ondertitels stonden er afgelopen zaterdag niet op de voorpagina van De Standaard: “Witte man-met-mening Joris Luyendijk leest witte-man-met-mening Bill Emmott, oud-hoofdredacteur van ‘The Economist'” of “Op tocht door Gent met vrolijke witte man cartoonist Lectrr”. Deze ondertitel stond er wel, onder een foto van twee lachende mensen: “Boze zwarte vrouwen Nozizwe Dube en Dallila Hermans zwijgen niet meer”.

“We vinden het zo normaal om witte mannen hun mening te zien geven in de krant, dat we het niet nodig vinden hun huidskleur of gender te noemen.”

Die ondertitel verraadt het een en ander. We vinden het zo normaal om witte mannen hun mening te zien geven in de krant, dat we het niet nodig vinden hun huidskleur of gender te noemen in de ondertitel. Als zwarte vrouwen racisme aanklagen dan zijn ze “boos”, ook al staan ze lachend op alle foto’s en is de toon van het interview verre van boos. Terwijl de mannen allemaal (behalve Luyendijk, we worden geacht te weten dat hij een journalist is) met beroep genoemd worden, worden Dube en Hermans geïntroduceerd aan de hand van hun huidskleur en emoties. Dat zwarte vrouwen niet meer zwijgen vinden we zo uitzonderlijk – misschien zelfs vreemd of not done – dat het expliciet benoemd moet worden. Was deze ondertitel geschreven in lijn met de rest van de voorpagina, dan had er gewoon “Voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad Nozizwe Dube en auteur Dalilla Hermans kaarten racisme aan” moeten staan.

Het deed sterk denken aan iets wat ik een paar weken geleden in dezelfde krant las en waarbij ik mijn wenkbrauwen ophaalde. Het was een passage uit een dubbelinterview met Rachida Aziz en Anja Meulenbelt. “Ook radicale feministes kijken in de spiegel voor ze gefotografeerd worden. Leggen nog een lok haar in de plooi, checken of de mascara niet is uitgelopen. En zetten een zo lieflijk mogelijk gezicht op.” Alsof het zo bijzonder is dat feministes om hun uiterlijk geven en lachen voor de foto dat het een hele alinea behoeft.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!