Reportage

Should I stay or should I go?

Hoe Brexit levens op z'n kop zet

Should I stay or should I go?

“Op 23 juni 2016 werd ik wakker in een andere realiteit,” vertelt de Belg Jente Lacour (28) die al zo’n 10 jaar in Londen werkt en woont. Die dag besloot het Verenigd Koninkrijk als eerste land ooit de Europese Unie (EU) te verlaten. Samen met Trump, was Brexit dé verrassing van 2016. Wat weinigen voor mogelijk hielden, werd een wake-up call voor velen. Wat betekent de Brexit voor de Belgen op het eiland? Trouwen met mijn Britse vriendin is niet echt een optie”, aldus de 23-jarige artiest Sam Renascent.

Maart 2019 is de maand waarin de natte droom van de Britse politicus Nigel Farage werkelijkheid zou worden. Met de nadruk op ‘zou’ want deze week nog waarschuwde een parlementaire commissie de Britse premier Theresa May dat haar land helemaal niet klaar is voor een Brexit die hooguit een jaar verwijderd is.

May en haar collega’s hebben nog zo’n 13 maanden om uit te dokteren hoe de Brexit in zijn gang zal gaan, maar in The Times stelt Yvette Cooper, de voorzitster van de commissie dat de tijd nu al op is. Volgens haar hangen er nog te veel vragen rond de Brexit en ontbreken er nog cruciale details. Het toekomstige statuut van EU-burgers is nog steeds onzeker wat onnodige angst en te veel druk op immigratie-ambtenaren met zich meebrengt, klinkt het. Bovendien “weten we niet eens wat de doelstellingen van onze overheid zijn,” meent de Britse politica. Veel Britten willen meer helderheid over wat de Brexit nu eigenlijk inhoudt.

Er wonen 27.000 Belgen in het koninkrijk van tea with milk, Queen Elisabeth en de linkervoet van David Beckham. Ten minste, dat is het aantal Belgen dat zich geregistreerd heeft bij de Belgische ambassade, klinkt het daar. “Hoogstwaarschijnlijk wonen er iets meer Belgen in het Verenigd Koninkrijk.” Hoe dan ook, al die Belgen moeten binnenkort zelf kiezen tussen leave of remain. 

Jente Lacour (28) – Status: Remain

Jente neemt zijn Brits Citizenship in ontvangst

“Ik heb weinig vertrouwen in May’s regering”

Jente had het referendum niet zien aankomen. Hij woont in Zuid-Oost Londen met zijn Maleisische vrouw Sara. “Voor het referendum hadden we in onze buurt niet echt leave-posters zien hangen. Er was enkel een campagne bezig voor remain.” Londen was dan ook geen representatie van de rest van het Verenigd Koninkrijk, beseft hij.

Als het van de grootstad had afgehangen, was het land van Harry Potter en Perkamentus braafjes bij de Europese Unie gebleven. 59,9% van de Londense stemmen was voor remain. “De dag na het referendum was het stiller dan normaal op de trein naar mijn werk. En ook op het werk werd niet veel gewerkt”, vertelt Jente. “Ongeveer de helft van mijn collega’s is niet Brits. Veel van mijn collega’s zijn Australiërs of net als ik EU-burgers. Die dag werd vooral het nieuws in het oog gehouden. Er bestaat geen twijfel over: de Brexit is een domme beslissing van de Britten.”

“De Brexit is een domme beslissing van de Britten.”

Jente weet al zeker dat hij in Londen zal blijven wonen nadat de Brexit officieel van start gaat. De twintiger heeft net zijn Brits Citizenship behaald wat betekent dat hij nu zowel Brit als Belg is. “Sara, mijn vrouw, is Maleisisch en kan daardoor geen dubbele nationaliteit hebben. Wil ze de Britse nationaliteit hebben, dan moet ze haar Maleisische nationaliteit opgeven. Dat ziet ze niet zitten, wat begrijpelijk is.” Haar verblijfsvergunning was bovendien afhankelijk van Jente’s statuut in het Verenigd Koninkrijk. Doordat Sara getrouwd is met een EU-burger kan ze gemakkelijker een vergunning aanvragen voor het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit zal dat hoogstwaarschijnlijk niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

Jente ging liever het ingewikkelde proces aan om de Britse nationaliteit de verkrijgen dan met zijn vrouw Londen te verlaten. Het is ook geen goedkoop proces: de registratie alleen kost je al £1.163 (€1.307). De kost werd in een BBC-artikel onlangs nog ‘schandalig’ genoemd. “Maar het was het waard. We wonen hier echt graag. Onze thuis is hier, in Londen. En ook al heb ik weinig vertrouwen in May’s regering, ik ben er zeker van dat het allemaal wel goed zal aflopen voor ons.” 

Samuel Vekenman / Sam Renascent (23) – Status: Onbekend

“Veel Britten betreuren de Brexit al”

Over de Brexit zegt Sam, als opkomend artiest beter bekend onder de naam Sam Renascent dat “no one knows what is going on”. Een tijdje geleden vroeg hij zijn bank wat hij moest doen met zijn rekening daar. “Ze wisten het zelf echt niet. Veel Britten betreuren de Brexit al.” Er zal een economische instorting komen, meent hij. Niet meteen, maar de gevolgen van de Brexit zullen binnen een aantal jaar voelbaar zijn. Sam denkt dat het vooral voor jonge Europese ondernemers ingewikkelder zal worden om een bedrijfje te beginnen in het Verenigd Koninkrijk. “Iets wat nu niet zo moeilijk is eigenlijk. Voor de muziek business zal het waarschijnlijk wel meevallen”, hoopt hij. “Artiesten zijn er altijd.”

“De Britse regering zet zichzelf ook in zo’n moeilijke positie”, meent Sam. De kans bestaat dat veel EU-burgers Londen zullen verlaten en wat betekent dat dan voor deze stad die multiculturaliteit ademt? Een vaak gehoorde grap onder Londenaars is dat je op de Londense tube alle talen hoort buiten Engels. Vaak wordt die grap gevolgd door: “En dat is wat Londen Londen maakt.”

“Het leven zal veranderen, maar het zal niet het einde van de wereld zijn.”

Sam is vlak na het referendum naar Londen verhuisd om er aan de University of West Londen Vocal Performance te studeren. “Ik kwam hier net aan en iedereen ging al weg”, lacht hij. “Toch is Londen echt een thuis voor mij.” Sam kan nog niet met zekerheid zeggen of hij in Londen zal blijven wonen na maart 2019. “Het is dubbel: enerzijds is mijn publiek in België, anderzijds heb ik in Londen mijn connecties en mijn netwerk.” De zanger heeft onlangs zijn eerste single Kobotoma uitgebracht en treed vooral op in België. “Londen is waar ik mijn muziek maak, België is waar ik werk.” Tenzij hij zijn familie ziet, voegt hij er snel met een glimlach aan toe.

Sam’s vriendin is Brits. “Ze is bang dat ik Londen zal moeten verlaten. Maar wat moeten we doen? Trouwen is een optie, maar daar zijn we nog lang niet klaar voor. Ik ben amper 23!”, lacht hij. Trouwen met een Brit kan inderdaad het papierwerk vergemakkelijken. Een Hongaarse vriendin van Sam is aan het overwegen om met haar Britse vriend te trouwen, maar de jonge zanger denkt niet dat er ineens een overrompeling aan trouwpartijen zal komen door de Brexit.

“Soms vragen mensen in België me ongerust hoe het met de Brexit gaat en of ik daar iets van merk. Ik zeg dan dat ik ook nog altijd gewoon de bus neem. Ondanks Brexit gaat het leven hier door. Het zal veranderen, maar het zal niet het einde van de wereld zijn”, relativeert hij.

Astrid Van Campenhout (25) – Status: Leave

“Het referendum was een dikke teleurstelling”

Astrid verhuisde zo’n twee jaar geleden naar Londen. “Ik heb als kind al in de Verenigde Staten en ook in Londen gewoond.” Ze snakte naar een stadsgevoel. “Ik ben verliefd geworden op Londen, en dan vooral op haar multiculturaliteit en haar levendigheid. Het referendum was een dikke teleurstelling”, zucht ze.

“Voordat het plaatsvond, spraken we er op mijn werk vaak over. We waren er allemaal zeker van dat de Brexit niet zou gebeuren. Het is geen logische stap voor een land dat toch vrij afhankelijk is van continentaal Europa. Heel Londen zat er toen mee in zijn hoofd: van de baristas tot de financiële toppers. Maar niemand die geloofde dat het zou gebeuren.”

“Als Brexit mijn leven hier moeilijker maakt, vertrek ik. Op naar het volgende avontuur.”

Nu de Brexit er zit aan te komen, ziet Astrid het niet meteen zitten om een hele administratieve rompslomp te ondergaan. “Momenteel woon ik echt graag in Londen. Ik heb een leuk appartement, een fantastische job met geweldige collega’s. Maar ik was nooit van plan om hier voor altijd te blijven”, vertelt ze. “Mijn bazin is Russisch dus ik weet hoe ingewikkeld het papierwerk voor een visum kan zijn.”

Ze is er ook van overtuigd dat de Brexit heel wat zaken moeilijker zal maken, zeker op de economische markt. “Ik ben er zeker van dat de Britten er al spijt van hebben, of zullen hebben.” Ze gaat verder: “Als de Brexit mijn leven hier moeilijker zou maken, dan vertrek ik gewoon. Op naar het volgende avontuur.”

I was made for loving EU

Sam, Astrid en Jente zijn het erover eens dat de Britten Brexit al of nog zullen betreuren. Sommige Britten hebben hun verdriet verzameld in creatieve projecten zoals Me & EU.

Het creatief collectief achter Me & EU ontwierp verschillende postkaarten die ze zelf beschrijven als liefdesbrieven voor de Europese Unie. De dag dat artikel 50 geactiveerd werd, stuurde Me & EU 116 postkaarten uit naar al de 27 EU-landen. De kaartjes verkondigden boodschappen zoals ‘Brexit Schmexit’ en ‘I was made for loving EU’.

Illustratie boven: Een van de postkaarten op Me & EU, door NB Studio

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen