Snuiven en slikken in Buenos Aires

Seks, Drugs & Reggaeton: redactrice Arkasha reist door Brazilië

Redactrice Arkasha reist een paar maanden door Zuid-Amerika. Tijdens haar zoektocht naar de mooiste plekjes van het continent vraagt ze latino’s en latina’s langs de neus weg of ze de drugscultuur in hun land ook zelf opsnuiven. Voor dit stuk doorkruiste ze Buenos Aires op de motor, van het centrum naar de sloppenwijken en terug. Onderweg praatte ze met verschillende types drugsgebruikers en hulpverleners. Wat denken deze mensen over de illegale witte en groene goedjes die in de stad circuleren?

Ik reis van Colombia door Peru en Bolivia richting Argentinië. Zo passeer ik niet alleen het Andesgebergte, maar ook heel wat reizigers die de omgekeerde weg aflegden. Ik trek naar Buenos Aires, zij startten er hun reis. En ze namen wilde verhalen mee. Over de feestjes, waar vrijheid blijheid heerst. Over samenhorigheid en gevierde teugels. Over alles kan en alles mag. Over drugs; de beste coke die ze ooit gesnoven hebben. Over de geur van weed op straat.

“Tussen 2001 en 2011 steeg het gebruik van  extasy (XTC) onder jongeren met 1200%.”

Bij ons doet elektronische muziek het al een paar decennia goed, in Argentinië won elektronische muziek pas de laatste jaren aan populariteit. En het opkomende gebruik van synthetische drugs lijkt daar mee in verband te staan. Een overheidsstudie wijst uit dat zo’n 2,5% van de jongeren in Buenos Aires tussen de 12 en de 18 jaar in het jaar 2014 een pilletje extasy had gebruikt. Andere officiële cijfers liegen er ook niet om. Tussen 2001 en 2011 is het gebruik van marihuana onder jongeren met 100% gestegen, het gebruik van cocaïne met 300% en het gebruik van extasy (XTC) met 1200%.

Die snelle stijging heeft gevolgen. De bittere pil kwam een jaar geleden.

Op 15 april van vorig jaar gingen vijf Argentijnse twintigers naar ‘Time Warp’, een van oorsprong Duits muziekfestival dat werd georganiseerd in Buenos Aires.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen