“Je wimpelt met huishoudhulp en kinderopvang geen verantwoordelijkheid af”

Caroline Pauwels over vrouwelijk leiderschap

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. In deze reeks vraag ik tien inspirerende vrouwen die vandaag topposities bekleden, waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities?

Caroline Pauwels ziet graag meer vrouwen aan de top. Want meer vrouwen betekent meer diversiteit en dat kan alleen maar positieve gevolgen voor de samenleving hebben.

In september 2016 trad Caroline Pauwels aan als tweede vrouwelijke rector in de geschiedenis van de VUB.  Na het behalen van haar doctoraat werd ze professor, later ook directeur van het toenmalige SMIT, tot ze vorig jaar plaatsnam in het stijlvolle kantoor bovenin het hoofdgebouw van de Brusselse Universiteit. Wanneer ze over haar aanpak als rector vertelt, refereert ze in de eerste plaats aan de man die haar de basis meegaf van haar toekomstig denken over leiderschap en goed bestuur. “Ik zette mijn eerste professionele stappen in het kabinet van Europees Commissaris Karel van Miert. Ik kreeg er een ongelooflijke leerschool in gelijkwaardigheid,” vertelt ze. “De manier waarop hij in het leven stond en in menselijke omgang zijn chauffeur op dezelfde manier behandelde als belangrijke staatsleiders, is mij altijd bijgebleven en inspireert me nog steeds.”

Quota invoeren was geen gemakkelijke beslissing

“Ik ben ervan overtuigd dat we flankerende maatregelen nodig hebben om vrouwen meer kansen te geven.”

De lessen in gelijkwaardigheid die ze meekreeg van haar eerste mentor draagt ze hoog in het vaandel, omdat er in het academisch milieu nog een weg af te leggen valt wat diversiteit en gendergelijkheid betreft. “Zelf heb ik geluk gehad,” vertelt Caroline. “Ik ben kort na het behalen van mijn doctoraat zonder slag of stoot professor geworden. Dat is niet vanzelfsprekend, want de academische wereld is tot op vandaag een nog overwegend mannelijke omgeving en discriminatie tegenover vrouwen is wel degelijk een aandachtspunt.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen