De kleding van Eva’s overleden tweelingzus leeft verder in een tapijt

Als je een dierbaar persoon verliest, blijf je niet enkel achter met de leegte, maar ook met spullen vol herinneringen. Wat doe je daarmee? Eva (31) kon de kleren van haar overleden tweelingzus Hanna niet zomaar weggooien. Ze liet er een fair trade tapijt van maken. Charlie Magazine volgde de kledij tot bij de weefsters in Marokko. Tekst: Sarah Vandoorne. Foto’s: Sarah Van Looy

“Ik heb een doos met spullen van Hanna. Brieven die we vroeger naar elkaar geschreven hebben. Het knuffelbeertje uit ons wiegje. Foto’s, héél veel foto’s. En kledingstukken die ik niet kan wegdoen. De pyjama die ze droeg in haar laatste weken, die doet mij enorm aan Hanna denken.”

Eva De Vleeschouwer verloor haar tweelingzus vier jaar geleden aan borstkanker. “Een jaar na haar diagnose waren we Hanna kwijt. Ze had een erg agressieve tumor, er waren uitzaaiingen en de chemo sloeg niet aan. Het zag er van in het begin niet goed uit. Toch beseften we eigenlijk niet hoe erg het was.”

“Ik denk dat we dat verdrongen hebben. Hanna had een heel menselijke oncologe. Ik denk dat zij aanvoelde dat wij geen behoefte hadden om concreet te horen hoeveel tijd haar nog restte. Daar werd niet over gepraat. Hanna was heel positief ingesteld, mijn ouders en ik ook. We hielden vast aan de hoop dat het nog goed zou komen.”

Vlekjes

Tot de pijn de bovenhand nam en Hanna euthanasie vroeg. “Bij momenten lag ze te roepen in haar bed van de pijn. Dat wens je niemand toe.”

“De uitzaaiingen hadden intussen haar hersenen bereikt. Ze kreeg chemo-injecties in haar ruggengraat. Die spuiten zijn een soort van epidurale, heel erg pijnlijk. Ze zag er erg van af, kon niet meer lopen. Maar wat haar het meeste angst inboezemde, waren de kleine vlekjes in haar hersenen.”

“Hanna had zelf de vraag gesteld,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen