Als de war on drugs thuis woedt

Anders Bekeken: Cobain (2018) van Nanouk Leopold

Wie vandaag over drugsdoden spreekt, heeft het meestal over de brutale slachtpartijen die Nederlandse en Belgische drugsbendes organiseren. In het drama Cobain verschuift Nanouk Leopold nu de blik van de drugsoorlog die op de straat heerst naar de war on drugs die binnenskamers woedt.

Wat voor toekomst geef je een kind dat naar Nirvana’s zelfdestructieve frontman is genoemd? In Nanouk Leopolds drama loopt de vijftienjarige Cobain (Bas Keizer) rond, die zwerft van tehuis naar tehuis. Zijn Vlaamse moeder Mia (Naomi Velissariou) dwaalt ook ergens rond want een vaste stek heeft ze niet. Om zijn moeder te vinden, moet hij haar kruimelspoor langs de zelfkant van de samenleving volgen. Want nadat zij opnieuw zwanger werd, verbrak zij het contact met verschillende zorgverleners. Volgens haar omdat ze te betweterig waren. Rooskleurig ziet de toekomst van Cobain, Mia en haar ongeboren kind er niet uit.


Ontnuchterend

In tegenstelling tot Cobain ligt Mia niet wakker van die toekomst, enkel haar volgende dosis telt. Zo gaat het bij velen, leert Time Magazine’s ‘The Opioid Diaries’. Een week nadat ik Cobain zag, belandde dit ongewone themanummer van ‘s werelds populairste weekblad in mijn bus. Het tijdschrift – dat voor de gelegenheid vooral beelden laat spreken – noemde het een visuele getuigenis van Amerika’s grootste noodgeval: drugs. Time’s fotojournalist James Nachtwey motiveerde zijn missie met cijfermateriaal: in 2016 vielen er in de V.S. meer doden door een overdosis dan door al de recente Amerikaanse oorlogen gecombineerd.

“In 2016 vielen er in de V.S. meer doden door een overdosis dan door al de recente Amerikaanse oorlogen gecombineerd.”

In België zijn cijfers hierover moeilijker te vinden. Toch trok spoeddokter Jan Stroobant onlangs aan de alarmbel: “Dagelijks krijgen we mensen over de vloer die problemen hebben met druggebruik,”

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen