Als de war on drugs thuis woedt

Anders Bekeken: Cobain (2018) van Nanouk Leopold

Wie vandaag over drugsdoden spreekt, heeft het meestal over de brutale slachtpartijen die Nederlandse en Belgische drugsbendes organiseren. In het drama Cobain verschuift Nanouk Leopold nu de blik van de drugsoorlog die op de straat heerst naar de war on drugs die binnenskamers woedt.

Wat voor toekomst geef je een kind dat naar Nirvana’s zelfdestructieve frontman is genoemd? In Nanouk Leopolds drama loopt de vijftienjarige Cobain (Bas Keizer) rond, die zwerft van tehuis naar tehuis. Zijn Vlaamse moeder Mia (Naomi Velissariou) dwaalt ook ergens rond want een vaste stek heeft ze niet. Om zijn moeder te vinden, moet hij haar kruimelspoor langs de zelfkant van de samenleving volgen. Want nadat zij opnieuw zwanger werd, verbrak zij het contact met verschillende zorgverleners. Volgens haar omdat ze te betweterig waren. Rooskleurig ziet de toekomst van Cobain, Mia en haar ongeboren kind er niet uit.


Ontnuchterend

In tegenstelling tot Cobain ligt Mia niet wakker van die toekomst, enkel haar volgende dosis telt. Zo gaat het bij velen, leert Time Magazine’s ‘The Opioid Diaries’. Een week nadat ik Cobain zag, belandde dit ongewone themanummer van ‘s werelds populairste weekblad in mijn bus. Het tijdschrift – dat voor de gelegenheid vooral beelden laat spreken – noemde het een visuele getuigenis van Amerika’s grootste noodgeval: drugs. Time’s fotojournalist James Nachtwey motiveerde zijn missie met cijfermateriaal: in 2016 vielen er in de V.S. meer doden door een overdosis dan door al de recente Amerikaanse oorlogen gecombineerd.

“In 2016 vielen er in de V.S. meer doden door een overdosis dan door al de recente Amerikaanse oorlogen gecombineerd.”

In België zijn cijfers hierover moeilijker te vinden. Toch trok spoeddokter Jan Stroobant onlangs aan de alarmbel: “Dagelijks krijgen we mensen over de vloer die problemen hebben met druggebruik,”

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen