Leve de comfortzone

Ik probeer een vredelievend en warm persoon te zijn, maar inspirationals maken een uitzinnige woede in mij los. Op nummer één? ‘Stap uit je comfortzone, daar gebeurt de magie!’ Meestal gaat deze leuze gepaard met een tekening van die ‘comfortzone’, een knusse cirkel en dan ergens ver weg, een pijl. Magie. Daar dus. Ver weg van wat je kent en weet.

De gedachtengang die daar achter schuilt, grenst aan het absurde. Je moet jezelf dus in een benarde situatie brengen, om jezelf te overstijgen. Eenzaam en alleen, weg van alles wat vertrouwd is en steun geeft. Het lijkt me dat je juist makkelijker boven jezelf kan uitstijgen met, pakweg, een trampoline, een lanceerplatform, en wat vlieglessen. Waarom mag of kan je geen magie, successen of persoonlijke triomfen beleven, terwijl je je toch nog gedragen en gesteund weet?

Dit is een typisch voorbeeld van romantisch denken. De protagonist doorstaat ontberingen, trauma’s en verdriet, om dan — en slechts dan — te gloriëren. Want zo kennen we de held: iemand die tegen alle stromen in, geconfronteerd met tegenslag na tegenslag, watertrappelend en half verzuipend, toch nog een droom waar maakt. Maar sinds wanneer is leed een noodzakelijke voorwaarde voor geluk? Is iets beter wanneer ervoor is afgezien? Hebben anderen er iets aan, dat iemand uit zijn/haar comfortzone stapte, om iets te creëren bijvoorbeeld? Is een boek ontroerender als het geschreven werd met bloed zweet en tranen, een venerische ziekte of twee, en ontberingen op mentaal en fysiek vlak? In plaats van fluitend aan een bureel, met een kopje thee en een inspirerend uitzicht, van negen tot vijf, waarna zich een rijk sociaal en familiaal leven ontvouwt?

“Vinden we een bloem maar mooi, als die ooit gezaaid werd in de dorre grond, onder verschroeiende zon en zonder water?”

Volgens de gangbare visie, de eerste methode.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen