Damya Laoui: “Het leven van een wetenschapper draait grotendeels rond falen”

In de reeks ‘Women To Watch’ praten we met leading ladies van wie we iets kunnen leren. Dit keer: bio-ingenieur en ‘wetenschapstalent 2018’ Damya Laoui, professor aan de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, die met haar innovatief onderzoek naar kankertherapie al meermaals in de prijzen viel. Foto’s: Sarah Van Looy

Ik ontmoet Damya Laoui op het Feest van het Falen in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Met haar innovatief onderzoek ontwikkelde ze een kankervaccin dat patiënten moet beschermen tegen uitzaaiingen van hun tumor. Het vaccin is gebaseerd op immuuncellen die zich in de tumor zelf bevinden. Laoui werd in 2018 ‘New Scientist’s wetenschapstalent’ en het jaar voordien werd ze uitgeroepen tot één van de ‘European Innovators under 35’ door het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Dus hoezo, falen?

“Ik neem falen vooral niet te letterlijk. Het is vaak een leerproces waar je door moet en enkel maar door kan groeien. Als onderzoeker moet je nu eenmaal leren leven met experimenten die vaker falen dan niet. Slechts tien procent van de hypothesen die we opstellen, zullen uiteindelijk correct blijken te zijn. Als wetenschapper moet je daarmee kunnen omgaan, omdat een groot deel van ons leven draait rond falen. (lacht)

De resultaten van mijn huidig onderzoek kwamen er eigenlijk na een ‘falen’. Mijn focus lag vooral op andere cellen. Ik zag de goede immuuncellen in eerste instantie als achtergrondruis in onze resultaten. Die immuuncellen bleven maar terugkomen, waardoor ik ze begon te bestuderen om ze vooral weg te krijgen. Maar net daardoor heb ik ontdekt dat het goede cellen zijn. Slechte resultaten kunnen dus heel belangrijk zijn.”

Hoe werkt jouw kankervaccin juist?
We kwamen erachter dat tumoren niet enkel kankercellen bevatten, maar ook een heleboel cellen van ons eigen afweersysteem, het immuunsysteem. En die immuuncellen hebben als functie ons te beschermen tegen ziektes zoals kanker.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: