Women to Watch

Damya Laoui: “Het leven van een wetenschapper draait grotendeels rond falen”

Damya Laoui: “Het leven van een wetenschapper draait grotendeels rond falen”

In de reeks ‘Women To Watch’ praten we met leading ladies van wie we iets kunnen leren. Dit keer: bio-ingenieur en ‘wetenschapstalent 2018’ Damya Laoui, professor aan de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, die met haar innovatief onderzoek naar kankertherapie al meermaals in de prijzen viel. Foto’s: Sarah Van Looy

Ik ontmoet Damya Laoui op het Feest van het Falen in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Met haar innovatief onderzoek ontwikkelde ze een kankervaccin dat patiënten moet beschermen tegen uitzaaiingen van hun tumor. Het vaccin is gebaseerd op immuuncellen die zich in de tumor zelf bevinden. Laoui werd in 2018 ‘New Scientist’s wetenschapstalent’ en het jaar voordien werd ze uitgeroepen tot één van de ‘European Innovators under 35’ door het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Dus hoezo, falen?

“Ik neem falen vooral niet te letterlijk. Het is vaak een leerproces waar je door moet en enkel maar door kan groeien. Als onderzoeker moet je nu eenmaal leren leven met experimenten die vaker falen dan niet. Slechts tien procent van de hypothesen die we opstellen, zullen uiteindelijk correct blijken te zijn. Als wetenschapper moet je daarmee kunnen omgaan, omdat een groot deel van ons leven draait rond falen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Anouk Torbeyns is geboren in India en getogen in België. Haar huid is donker, maar haar privilege wit. Ze groeide op in een echt Vlaams boerengat en woont nu in de diverse stad. Ondertussen zoekt ze nieuwsgierig haar weg tussen al die schijnbare tegenstellingen. Als eindredacteur is ze verzot op de Nederlandse taal en als jonge journaliste zal ze waarschijnlijk meer vragen stellen dan antwoorden bieden.

Lees verder in Mensen
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be