“Dit was de eerste keer dat ik mezelf zag op televisie”

“Dit was de eerste keer dat ik mezelf zag op televisie”

Hoofdredactrice Jozefien was in een vorig leven art-director bij de weekbladen. Ook vandaag is ze nog elke dag met beeldvorming bezig: wat voor impact hebben de beelden die we zien op hoe we de wereld begrijpen? In de rubriek 1 beeld, 1000 woorden bekijkt ze elke maand een beeld dat haar heeft geraakt of aan het denken heeft gezet.

Een van de leukere dingen aan kinderen hebben, is dat je je eigen jeugd kan herbeleven en wat jij leuk vond als kind, aan je eigen zonen of dochters doorgeven. Zo kijk ik regelmatig met mijn oudste zoon een familiefilm uit de eighties en nineties, zoals ‘E.T’., ‘Back tot the Future’, ‘Stand By Me’, ‘Karate Kid’, ‘The Goonies’ of ‘Hook’. Terwijl we deze films bekeken viel me iets op: de hoofdpersonages zijn allemaal jongens of mannen.

De films die me gevormd hebben als kind, die me dingen hebben geleerd over vriendschap, je angsten overwinnen en volwassen worden, werden me verteld door de ogen van een jongen of een man. Niet verwonderlijk dus dat ik er op mijn elfde uitzag als een halve jongen, met kort piekjeshaar en een jeanssalopet. Ik zag namelijk nooit een meisje dat op mij leek qua karakter. De jongens beleefden de avonturen in de film, dus wilde ik op hen lijken.

“Waren de zussen uit de series niet ijdel of dom, dan wel betweterig en enkel met school bezig.”

Ook in de series waren het meestal jongens met wie ik sympathiseerde. De meeste meisjes in de series waar ik naar keek zoals ‘Family Ties’, ‘Growing Pains’, ‘The Fresh Prince of Bel Air’ of ‘Alf’, waren vooral met hun uiterlijk bezig. Ze werden geportretteerd als emotioneel, ijdel en een beetje oppervlakkig. Denk maar aan Mallory uit ‘Family Ties’. Op Wikipedia leest haar personagebeschrijving als volgt: “Ze is voornamelijk geïnteresseerd in leuke jongens, kleding en winkelen,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!