De impact der dingen

De gewoonte om ons te omringen met honderden objecten, van nuttig tot volstrekt nutteloos, onderscheidt mensen fundamenteel van andere diersoorten. Hoe kun je zo vrij zijn als een vogel als je een huis vol spullen hebt? Niet, dacht ik altijd, dus geen rommeltjes, keukenapparaten en souvenirs voor mij.

Ik zat op stoel 21D, aan het gangpad, tijdens de terugvlucht van Krakow naar Charleroi. Boek in de hand (2666 van Bolaño, voor de liefhebbers), hoofdtelefoon op mijn oren en twee kauwgoms in mijn mond. Ondertussen stopten de buurvrouwen van 21E en 21F hun handbagage in de overhead locker, we waren bijna klaar voor take off.

De dames geloofden, in tegenstelling tot ikzelf, in het meebrengen van aandenkens van hun reis. Ze hadden hun slag geslagen bij de tax free shop, het plastic tasje met chocolade en wodkaflessen kon er eigenlijk niet meer bij. Toen ze lachend probeerden de locker te sluiten, rolde er een fles wodka uit.

De fles landde op mijn hand. Voordat ik kon vloeken, dreunde er een tweede fles op mijn hoofd. Het werd zwart voor mijn ogen en de muziek in mijn oren verstomde. Op mijn hoofd groeide in rap tempo een bonzend ei.

Toen het licht weer aanging, zaten de reizigers op de rijen voor mij omgekeerd op hun stoelen, sommigen met hun hand voor hun open mond. Een steward had mijn hoofdtelefoon afgezet, gaf tikjes op mijn wang.

Ik heb nooit begrepen waarom je iets zou hebben dat enkel in de boekenkast mooi staat te wezen.

Ik voelde een knallende hoofdpijn opkomen van een fles sterkedrank die ik noch gekocht, noch gedronken had. De dames 21E en 21F prevelden excuses en stonden erop dat ik de fles wodka meenam, ter compensatie. Om thuis in de boekenkast te zetten, zei mevrouw 21F, want toegegeven,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!