“De stille slachtoffers van de Brexit slapen onder onze voeten”

Na een zware nacht uit in Londen, slaag ik er niet in tijdens de brunch rechtop aan tafel te zitten. Mijn hoofd ligt naast een kom roze granola, een English muffin met gepocheerd ei en een matcha latte te rusten. Onaangeroerd. Uiteindelijk besluit ik dat brunch in mijn staat niet het beste idee was en sleep ik mezelf naar een bankje buiten waar ik op de Uber wacht. Een dakloze drugsverslaafde komt naast me zitten en vraagt bezorgd of ik wel oké ben. Dat ben ik niet, verzucht ik. Ik klaag over een kater tegen de vrouw die zo meteen haar laatste beetje eigenwaarde zal vergeten om me om geld te smeken.

Zij is één van die armen waarvoor Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, wil dat ik de handen in elkaar vouw en bid. Eén van de 3289 daklozen die de Britse hoofdstad  intussen rijk is – een stijging van 25 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Welby spoorde het Britse volk laatst aan vijf dagen lang te bidden voor de allerarmsten. Dit omdat de deadline voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, 29 maart 2019, met rasse schreden nadert en de impasse vooral de zwakkere leden van onze samenleving raakt. Een no-deal brexit, zo meent de Church of England, zou “niet alleen een politiek en praktisch falen zijn, maar ook een moreel.”

Ik hoor vooral dat de aartsbisschop het uitblijven van een beslissing, na meer dan twee jaar palaveren, wil tegengaan met meer woorden zonder daadkracht. Wat wordt de volgende zet van de Britse regering? Momenteel weten we dat niet. Een week voor de ons voorgenomen Brexit klinkt de achteloosheid waarmee dit alles besproken wordt meer alsof we er niet helemaal uit raken waar we nu gaan brunchen.

“Een week voor de Brexit klinkt de achteloosheid waarmee dit alles besproken wordt alsof we er niet helemaal uit raken waar we nu gaan brunchen.”

Je moet niet echt je best doen om het stijgende aantal daklozen in het straatbeeld te zien,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: