Kiezen tussen geloof of verboden liefde

Anders Bekeken: Disobedience (2018) van Sebastián Lelio

Na Gloria en Una Mujer Fantástica duikt Sebastián Lelio in zijn Engelstalige debuut Disobedience opnieuw in de taboesfeer. Hierin volgt de Chileense cineast twee vrouwen in een joods-orthodoxe gemeenschap in Londen die voor een moeilijke keuze staan: hun geloof of elkaars liefde?

Wie ooit een film van Sebastián Lelio zag, weet dat de Chileense cineast het liefst sterke vrouwen portretteert. Sinds zijn internationale doorbraak met Gloria (2013), waarin hij een oudere vrouw volgt die een relatie aanknoopt met een voormalige officier, en zijn Oscarwinnende drama Una Mujer Fantástica (2017), dat het verhaal van een rouwende transgender vrouw vertelt, wordt Lelio geroemd om zijn verfijnde portretten die genderrollen onderzoeken en in vraag stellen.

Niet gek dat Lelio zijn ideeën daarom vaak in de taboesfeer zoekt, de plek waar hij ook inspiratie voor Disobedience vond. Net als de onlangs overleden Philip Roth duikt Lelio immers onder in het taboerijke joodse dagelijkse leven. Maar in tegenstelling tot deze Amerikaanse schrijver, die vaak de seksuele frustratie van joodse mannen en hun curieuze moeder-zoon-relatie beschreef, interesseert Lelio zich vooral in een oude, onverteerde liefde tussen de joodse Ronit (Rachel Weisz) en Esti (Rachel McAdams).

Cultuurclash

Het verhaal is simpel: als Ronits vader sterft, een geliefde rabbijn in zijn joods-orthodoxe gemeenschap in Noord-Londen, komt zijn verloren dochter uit New York terug om hem een laatste keer te groeten. Eens in Londen aangekomen ontdekt ze dat er alles nog exact hetzelfde is, buiten dat haar twee beste vrienden Esti en Dovid (Alessandro Nivola) getrouwd zijn. Ontwricht haar komst de toekomst van hun gelovige omgeving? Natuurlijk. Haar progressieve, hippe levensvisie zet de conservatieve, op tradities gestoelde community immers op losse schroeven. Maar ook haar wereld davert na deze ontdekking.

Lelio zet zo de deur open voor een klassiek verhaal waarin traditie met moderniteit botst,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen