Kiezen tussen geloof of verboden liefde

Anders Bekeken: Disobedience (2018) van Sebastián Lelio

Na Gloria en Una Mujer Fantástica duikt Sebastián Lelio in zijn Engelstalige debuut Disobedience opnieuw in de taboesfeer. Hierin volgt de Chileense cineast twee vrouwen in een joods-orthodoxe gemeenschap in Londen die voor een moeilijke keuze staan: hun geloof of elkaars liefde?

Wie ooit een film van Sebastián Lelio zag, weet dat de Chileense cineast het liefst sterke vrouwen portretteert. Sinds zijn internationale doorbraak met Gloria (2013), waarin hij een oudere vrouw volgt die een relatie aanknoopt met een voormalige officier, en zijn Oscarwinnende drama Una Mujer Fantástica (2017), dat het verhaal van een rouwende transgender vrouw vertelt, wordt Lelio geroemd om zijn verfijnde portretten die genderrollen onderzoeken en in vraag stellen.

Niet gek dat Lelio zijn ideeën daarom vaak in de taboesfeer zoekt, de plek waar hij ook inspiratie voor Disobedience vond. Net als de onlangs overleden Philip Roth duikt Lelio immers onder in het taboerijke joodse dagelijkse leven. Maar in tegenstelling tot deze Amerikaanse schrijver, die vaak de seksuele frustratie van joodse mannen en hun curieuze moeder-zoon-relatie beschreef, interesseert Lelio zich vooral in een oude, onverteerde liefde tussen de joodse Ronit (Rachel Weisz) en Esti (Rachel McAdams).

Cultuurclash

Het verhaal is simpel: als Ronits vader sterft, een geliefde rabbijn in zijn joods-orthodoxe gemeenschap in Noord-Londen, komt zijn verloren dochter uit New York terug om hem een laatste keer te groeten. Eens in Londen aangekomen ontdekt ze dat er alles nog exact hetzelfde is, buiten dat haar twee beste vrienden Esti en Dovid (Alessandro Nivola) getrouwd zijn. Ontwricht haar komst de toekomst van hun gelovige omgeving? Natuurlijk. Haar progressieve, hippe levensvisie zet de conservatieve, op tradities gestoelde community immers op losse schroeven. Maar ook haar wereld davert na deze ontdekking.

Lelio zet zo de deur open voor een klassiek verhaal waarin traditie met moderniteit botst,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen