Zo maak je je eigen hobbithuisje

Wonen in een Earthship

In Charlies vierde Bookzine kun je een reportage lezen over Anders Wonen. Over Joke en haar woonwagen en James die een leegstaand huis bewaakt. Mensen die dit doen uit drang naar vrijheid, financiële stabiliteit en uit een natuur- of gemeenschapsgevoel. Het zijn zulke mooie verhalen, dat we er nog meer met je willen delen! Foto’s: Katleen Gils

De reportage in ons bookzine liet je al eens binnenkijken bij het Earthship, ofwel ‘Aardehuis’ in Zwolle, Nederland. Dit exemplaar, gebouwd in 2008 en tot nu toe het enige Earthship in de Benelux, werd geconstrueerd in het Doepark Nooterhof. Het past helemaal in de filosofie achter dit park: de bezoeker weer in contact brengen met de natuur.

Ter plaatse aangekomen verzuchtten fotografe Katleen en ik ons over het bijna sprookjesachtige gehalte van de plek. Het is een stralende dag, de bijen zoemen en het Earthship ligt verscholen in een heuvel bezaaid met wilde grassen en bloemen. We wanen ons op de set van The Hobbit en verwachten halvelings dat er een mythisch wezen met puntoren zal opduiken.

earthship8earthship11

Radicaal duurzaam wonen

Het allereerste Earthship ooit verrees in 1972 in New Mexico. Het werd bedacht en geconstrueerd door de Amerikaanse architect Michael Reynolds.

Reynolds volgde een klassieke architectuuropleiding en raakte tijdens zijn afstudeerproject in 1969 in de ban van radicaal duurzaam wonen. Hij had schoon genoeg van de niet aflatende afvalstromen en de – toen al! – wegwerpmentaliteit.

Reynolds streeft met zijn Earthships naar nul uitstoot, nul afname en het nalaten van een minimale ecologische voetafdruk.

In zijn ontwerpen werd enkel gerecycleerd, onconventioneel materiaal gebruikt zoals oude autobanden, aluminium blikken en glazen flessen. Zijn designs verleggen de grenzen van de traditionele bouwcodes. Bovendien worden er geen recyclagemethodes gebruikt die heel energie-intensief zijn, want het materiaal wordt gebruikt in de staat waarin het verkeert.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!