“Vrouwen worden te vaak afgeschilderd als een kansengroep”

Elke Jeurissen over vrouwelijk leiderschap

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. In deze reeks vraag ik tien inspirerende vrouwendie vandaag topposities bekleden, waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities? Video door Claudia Offeciers

Ze heeft een samengesteld gezin, startte vijf jaar geleden haar tweede bedrijf en vierde onlang het vierjarig bestaan van haar Straffe Madammen Netwerk, dat meer dan 2500 ondernemende vrouwen telt. “Ik ga door zolang ik mij amuseer en ik het gevoel heb dat ik vrij ben,” zegt ze. Elke Jeurissen weet wat ze wil.

Mannen op de barricade

Elke ziet veel mensen. Via haar eigen bedrijf Glassroots treedt ze binnen in een divers arsenaal aan ondernemingen en organisaties waar ze voornamelijk leidinggevenden ontmoet, “praktisch evenveel mannen als vrouwen,” zegt ze. “Ik merk wel doorheen mijn carrière dat er vandaag meer vrouwen in leidinggevende functies actief zijn dan twintig jaar geleden. En dat het aantal vrouwen nogal verschilt per sector. Ik vertoef vooral in de politieke wereld en de bedrijfswereld. Sinds er in de politiek quota werden ingevoerd zie ik een redelijk goede doorstroming naar het topniveau en konden eindelijk de eerste vrouwelijke partijvoorzitters aantreden. In het bedrijfsleven zie ik dat vrouwen vooral in zachtere sectoren de touwtjes meer en meer in handen nemen. Ik vind de stijgende aanwezigheid van vrouwen een zeer positieve evolutie.”

“Waarom precies? Eigenlijk leg ik bij deze vraag altijd het argument op tafel waar iedere bedrijfsleider oren naar heeft,” zegt Elke glimlachend. “Wat is de meerwaarde van vrouwen in organisaties? Bottom line: het brengt meer op. En waarom is dat zo? Omdat vrouwen andere accenten leggen dan mannen. Net zoals ingenieurs andere dingen op tafel leggen dan regisseurs of zoals 20-jarigen andere zaken willen bespreken dan 40-jarigen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word deze week lid!

Promo-actie

Neem een Jaarabonnement

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in het nieuwe bookzine. Om dat te vieren, doen we een wilde actie!

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Naar de winkel!

Ga wild
en word lid!

Charlie gaat op zoek naar het beest in zichzelf in een najaarsnummer met als thema ‘Wild van Hart’. Om dit te vieren, doen we een wilde actie:

De 300 snelste surfers krijgen deze week een jaarabonnement aan €30 ipv €50.

Ga snel naar de webshop en koop dat abonnement!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen