“Als mijn kinderen elkaar graag zien en elkaar helpen, geeft me dat energie”

Soe Nsuki ondervraagt zot drukke mensen over hun energielevel

Je kent ze wel, van die mensen die op twee dagen evenveel doen als jij in een week. Voor de Energiereeks ga ik op zoek naar zulke drukbezette mensen, en vraag hen: Hoe doen jullie het toch? Vandaag is Marieken Van Damme aan het woord, alleenstaande moeder van vijf kinderen, psychiatrisch zorgkundige en eeuwige positieveling. Toevallig is ze ook mijn mamaatje!

Nou mama, laat ik maar met de deur in huis vallen: hoe heb je dat gedaan, ons vijf opvoeden?
“Die vraag krijg ik vaker (lacht). Voor mij is mama zijn één van de meest dankbare jobs in de wereld. Je krijgt veel terug voor je inspanningen. Dat betekent niet dat het gemakkelijk is. Ik ben lang werkloos geweest, en financieel was dat op z’n zachtst gezegd een hele uitdaging. Te weinig geld hebben is niet leuk. Je hebt het gevoel dat je tekort komt als ouder. Maar op menselijk vlak was dat een heel goede periode, ik kon er altijd zijn voor mijn koters. Dat heeft een positieve impact gehad op hen én op mij.”

“Op vlak van zorg en aandacht heb ik hen alles kunnen geven. Ook met vijf kinderen kan dat. Kinderen worden vanzelf groot. Je moet aandacht hebben voor het kind dat op dat moment het meeste zorg nodig heeft. Ik heb ze altijd geleerd dat ze ook op elkaar kunnen rekenen, niet alleen op mij. Harmonie is belangrijk, ze moeten leren samenleven. Iedereen komt aan bod. Als je je kinderen vertrouwt, komen ze ook naar je toe als het echt nodig is.”

“Opvoeden loont op de lange termijn. De energie die je daarvan krijgt is een langgerekt, overheersend gevoel. Je geeft alles, je krijgt alles. De grote inspanningen beginnen pas als ze geen echt kind meer zijn: in de puberjaren. Dan komen ze stilletjes aan in de volwassen wereld terecht.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!