De laatste solosprint bergaf

Anders Bekeken: Engel (2018) van Koen Mortier

In zijn derde langspeelfilm ‘Engel’ waagt regisseur Koen Mortier zich (deels) aan de dood van wielerlegende Frank Vandenbroucke, een gevallen held die troost zocht in de armen van een Senegalese prostituée en drugs. Het resultaat is een poëtisch dubbelportret dat in het wiel van de eenzaamheid hangt, de heldenromantiek ver achter zich latend. 

Boudewijn De Groot vroeg het zich ooit al af: Hoe sterk is de eenzame fietser die – kromgebogen over zijn stuur, tegen de wind – zichzelf een weg baant? Wie Frank Vandenbroucke eind jaren ‘90 op zijn fiets of op televisie zag, dacht: héél sterk. Wie de gevierde coureur – of toch iemand die op hem lijkt – in ‘Engel’ ziet, het poëtische drama dat Koen Mortier destilleerde uit Dimitri Verhulsts novelle ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ (2011), denkt: héél breekbaar.

“Engel’ fietst op de dunne lijn tussen feit en fictie.”

In zijn derde langspeelfilm zoomt Mortier immers op de laatste nacht van de tragische renner in, die hij 12 oktober 2009 beleefde met een Senegalese prostituée alvorens moederziel alleen in een armetierig hotel te sterven. Dat zowel Mortier als Verhulst benadrukken dat de film niet over Frank Vandenbroucke gaat – in de film heet hij Thierry Brasfort – en het géén biografie is maar wél gebaseerd is op waargebeurde feiten, toont alvast mooi hoe ‘Engel’ op de dunne lijn tussen feit en fictie fietst.

Maar ook: hoe de renner die evenwichtsoefening tijdens zijn turbulente leven reeds uitoefende. In dit portret wordt Vandenbroucke immers afgebeeld als iemand die na een blessure klem komt te zitten tussen wie hij wil zijn, wie hij moet zijn en wie hij écht is.

En dat is: een eenzame, gevallen engel.

Gevallen engel

Met zulke neergangsverhalen weet Koen Mortier wel raad.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen