“Afgang is ook maar een manier om je voort te bewegen”

“Afgang is ook maar een manier om je voort te bewegen”

Het is uw taak als mens om op uw gezicht te gaan. Zo vaak en zo hard dat er barsten komen in het masker dat je zo zorgvuldig en succesvol droeg. Want er zit zoveel moois achter verstopt. Laat dit een pleidooi voor falen zijn.

Want oh, wat willen we het allemaal graag goed doen. Alle ballen tegelijk omhoog houden. Maar dit is de adder: Wie alles alleen maar perfect wil doen kan eenvoudigweg niets leren. Probeer maar eens jongleren onder de knie te krijgen, zonder te mislukken. Eerst moet je honderd, nee duizend keer alle ballen laten vallen. Steeds weer beginnen, de ballen uit je handen voelen wegglippen en weer oprapen. Plat op je buik gaan, om de ballen vanonder de kast te graaien, waardoor naast stof, pluis en losse muntjes ook oude herinneringen en patronen het daglicht zien. Om succes te boeken hoeft niet elke stap succesvol zijn. Integendeel.

“Ik maakte van mezelf een circuspony, met trucjes, voor vermaak van allen.”

Het grootste deel van mijn leven had ik daar hoegenaamd geen zin in. Ik wou gewoon schitteren en bekwaamde me dus vrolijk verder in waar ik vanzelf in uitblonk. Toevalligerwijs. En eens ik dat gevonden had, bleef ik het opnieuw en opnieuw doen, als een kindje dat geleerd heeft dat iedereen vertederd lacht als ze ‘Handjes draaien’ zingt of op commando een handkus werpt. In het circus van het leven bleek ik mijn eigen dompteur. Ik maakte van mezelf een circuspony, met trucjes, voor vermaak van allen. Steeds dezelfde rondjes, buigingen en sprongetjes. Geen wonder dat mijn ogen dof leken in de spiegel, onder de glimmende hoofdtooi. Het was een veilig vangnet, gemaakt uit wat ik kende en beheerste. Maar het net slibde steeds meer dicht en sloot zich rond me. Veilig en verstikkend liggen soms akelig dicht bij elkaar.

De trukendoos werd een gouden kooi.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen