Vrouwen in een onverwachte driehoeksverhouding

Figlia Mia (2018) van Laura Bispuri

De relatie met je moeder is de eerste band die je in je leven opbouwt. Een band waarin zowel haat als liefde vlot kan vloeien. In ‘Figlia Mia’ spit regisseur Laura Bispuri die verbinding uit: hoe moederliefde een bloedband kan overstijgen, maar hoe de navelstreng voor altijd verbonden blijft. Door: Kubra Mayda en Inke Gieghase

Twee moeders strijden in het zomerse Sardinië om hun tienjarige dochter Vittoria. Nee, geen lesbisch koppel. Het gaat om het conflict tussen biologische moeder en adoptiemoeder. Dat hebben we al vaker gezien, maar niet zoals in de Italiaanse film ‘Figlia Mia’.

Ongewone ontmoeting

In de meeste adoptiefilms gaat het kind op zoek naar de biologische ouders, maar in ‘Figlia Mia’ stuit Vittoria (een rol van Sara Casu) in het begin al op haar biologische moeder, Angelica. Zij zit zich op het strand casual op te vrijen tegen een onbekende man. Angelica en de man proberen Vittoria snel weg te jagen zodat de seks kan beginnen. Vittoria keert terug naar het feest waar ze vandaan kwam, zonder te beseffen dat ze haar biologische moeder tegen het lijf is gelopen.

Een echte kennismaking zal niet lang op zich doen wachten. Zonder dat Vittoria dat weet, heeft Angelica altijd contact gehad met Tina, haar adoptiemoeder. Uiteindelijk vraagt Angelica om haar dochter te ontmoeten, met de belofte daarna te vertrekken uit Sardinië. Tina stemt in met een ontmoeting, maar krijgt al snel spijt.

“Als de angst om haar dochter te verliezen haar te veel wordt, is het Tina die naar de fles grijpt.”

Beide moeders kunnen nauwelijks meer van elkaar verschillen:  Angelica houdt van casual seks en grijpt iets te vaak naar de fles. Dat staat in schril contrast met brave, bezorgde adoptiemoeder Tina. Hun verschillende karakters leiden tot tegenstrijdige adviezen aan het adres van hun dochter. Als Tina tegen Vittoria zegt dat ze het zand tussen haar tenen moet uitwassen, 

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen