Het drama achter een leugen om bestwil

Anders Bekeken: Façades (2017) van Kaat Beels en Nathalie Basteyns

Cinema is gebouwd op een grote leugen, dat heeft het gemeen met de familie in Kaat Beels en Nathalie Basteyns’ drama Façades. Deze film toont immers hoe suspension of disbelief een familie in zijn greep heeft en stilaan uit elkaar drijft.

Leugens, geheimen en diepsnijdende trauma’s. Het leest als de korte samenvatting van het seksismeschandaal in Hollywood, maar evengoed als de synopsis van Façades, de eerste langspeelfilm die Kaat Beels en Nathalie Basteyns samen hebben gemaakt. In dit familiedrama spieden beide cineasten – die eerder hoge ogen gooiden met tv-series als Clan (2012) en Beau Séjour (2016) – door de scheuren van de afbladderende façade van Alex’ familie. Want nadat haar moeder de koffers pakt en haar dementerende vader alleen achterlaat, borrelt er een geheim op dat zowel Alex’ huwelijk als haar familie in een ander licht plaatst.


Spreken is zilver

Façades sluit zich zo aan bij een langlopende traditie van films die rond een familiegeheim zijn gebouwd. Zulke secrets zijn immers geliefd bij cinema, waarschijnlijk omdat ze herkenbaar zijn én welig tieren. Bij de ene is het geheim misschien wat onschuldiger dan bij de andere, maar omdat ze zo verwoestend kunnen zijn, houden de meesten de lippen toch stijf op elkaar. Want een geheim moet je voor jezelf houden, om de andere niet te kwetsen of om jezelf niet in het gedrang te brengen. Althans, dat denken we toch. Want zijn we echt gelukkiger als we bepaalde dingen achterhouden of niet benoemen? Die vraag stelt Alex zich in Façades als haar masker steeds verder begint af te zakken.

“Zolang je problemen niet benoemt, zijn ze makkelijk af te serveren.”

“Ik vond het pakkend om te zien hoe mensen – in hun drang om anderen niet te kwetsen – toch veel schade kunnen aanrichten”,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!