Gargamel

Hij zit aan mijn keukentafel, legt zijn voeten op schoot bij mijn vriendin, die hij sinds kort zijn vriendin noemt. Hij is dronken en legt uit dat ik het helemaal verkeerd zie. Ik moet het vanuit een sociopolitiek standpunt benaderen. Dat is niet mijn dada, de dingen vanuit sociopolitiek oogpunt bekijken, maar ik doe, ondanks het late uur, heel erg mijn best. Hij kan het wel goed uitleggen, dat moet ik toegeven. Er vallen grote woorden. Verdoken propaganda, communisme, paternalisme, anti-semitisme. Zijn conclusie: Gargamel, dat is de gemene kapitalist, het zelfgenoegzame individu dat zich boven de gemeenschap van het smurfendorp heeft geplaatst, dat communistisch bolwerk.

Hier bevinden we ons op glad ijs. Want wat deze man niet weet, dat is dat ik altijd een boon heb gehad voor Gargamel, om niet te zeggen dat hij in mijn top vijf staat van meest begeerlijke mannelijke helden. Hoe hij die smurfen kan haten, dat getuigt toch werkelijk van een ongeziene passie. Je moet al een behoorlijke leerachterstand hebben als je niet begrijpt dat hij eigenlijk dol is op die maffe wezens in hun vrolijk beschilderde paddenstoelen. Zijn leven, dat zet hij niet één keer, maar elke aflevering opnieuw op het spel. Uren zit hij ze achterna. Met een vlindernet, een houten raket, een vernuftige valstrik, altijd zonder succes.

“Hoe hij die smurfen kan haten, dat getuigt toch werkelijk van een ongeziene passie.”

Waarachtige wanhoop, in de ogen van Gargamel staat het nog te lezen, zeker als hij zijn hand uit de holle boom trekt en er niks in blijkt te zitten. Ook niet als hij zijn hand uitschudt. Niks, geen smurfenneusje, geen smurfenmutsje, geen smurfenonderbroekje met voetjes eraan. Niks! Ik haat smurVen!, het weerklinkt door het hele bos. Ik was amper vier en ik wist al dat hij het niet meende. Hij haatte ze niet, hij haatte het dat hij ze niet had.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!