Anders bekeken

Als dansen vechten met jezelf wordt

Als dansen vechten met jezelf wordt

In zijn debuut ‘Girl’ toont Lukas Dhont hoe de vijftienjarige ballerina Lara een zware strijd voert met én tegen haar eigen lichaam. Niet enkel om haar danspassen te perfectioneren, ook om vrouw te worden. Ze werd immers in het lichaam van een jongen geboren.

Wie vandaag in film een onderwerp als transgenderthematiek wil aankaarten, moet tegen kritiek kunnen. Dag en nacht staan critici klaar om met scherp te schieten, elkaar aftroevend in snijdende zinsneden. Zo liep afgelopen zomer het blauwe Twitter-vogeltje rood aan toen bekend werd dat Scarlett Johansson de hoofdrol zou vertolken in ‘Rub & Tug’, een film over de Amerikaanse transgendergangster Dante Tex Gill. Het moest maar eens gedaan zijn met cisgenders die transgenderrollen spelen, klonk het. Na aanhoudende kritiek stapte Johansson op, waardoor de toekomst van de film aan een zijden draadje hangt.

Koorddansen

Dit laatste voorval was één van de dingen die de 27-jarige Lukas Dhont onlangs kwaad maakte, vertelde de Gentse cineast aan Knack Focus. Dat dit gevoelig ligt bij hem, is natuurlijk begrijpelijk: hij maakte onlangs ‘Girl’, zijn zinderende debuut over de 15-jarige Lara die geboren is in het lichaam van een jongen,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Johannes De Breuker is cultuurjournalist en redacteur. In zijn scherpe oordelen over film doorprikt hij graag filterbubbels. Inclusief de zijne.

Lees verder in Zin in
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be