Als dansen vechten met jezelf wordt

In zijn debuut ‘Girl’ toont Lukas Dhont hoe de vijftienjarige ballerina Lara een zware strijd voert met én tegen haar eigen lichaam. Niet enkel om haar danspassen te perfectioneren, ook om vrouw te worden. Ze werd immers in het lichaam van een jongen geboren.

Wie vandaag in film een onderwerp als transgenderthematiek wil aankaarten, moet tegen kritiek kunnen. Dag en nacht staan critici klaar om met scherp te schieten, elkaar aftroevend in snijdende zinsneden. Zo liep afgelopen zomer het blauwe Twitter-vogeltje rood aan toen bekend werd dat Scarlett Johansson de hoofdrol zou vertolken in ‘Rub & Tug’, een film over de Amerikaanse transgendergangster Dante Tex Gill. Het moest maar eens gedaan zijn met cisgenders die transgenderrollen spelen, klonk het. Na aanhoudende kritiek stapte Johansson op, waardoor de toekomst van de film aan een zijden draadje hangt.

Koorddansen

Dit laatste voorval was één van de dingen die de 27-jarige Lukas Dhont onlangs kwaad maakte, vertelde de Gentse cineast aan Knack Focus. Dat dit gevoelig ligt bij hem, is natuurlijk begrijpelijk: hij maakte onlangs ‘Girl’, zijn zinderende debuut over de 15-jarige Lara die geboren is in het lichaam van een jongen, maar zich altijd al een meisje voelde.

“De strijd die Lara voert wordt door Dhont met veel zorg, liefde en geduld in beeld gebracht.”

Met die film miste Dhont zijn start niet. Naast een prijzenregen op Europese filmfestivals – hij won tijdens Cannes zowel de Caméra d’Or voor beste debuut als de Queer Palm – maakte hij ook in Amerika het mooie weer met een distributiedeal met Netflix en talloze lovende kritieken. Eén van de mooiste: “Niet alleen heeft Girl de kracht om levens te veranderen maar het blaast ook je geloof in cinema nieuw leven in.” Mooie grote woorden voor een kleine mooie film.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen