Maakt broederliefde blind?

Anders Bekeken: Good Time (2017) van Benny en Josh Safdie

In de koortsige misdaadthriller Good Time schuilt een brutaal en ontnuchterend verhaal over broederliefde in tijden van onzekerheid. Het grootste misdrijf dat cineasten Benny en Josh Safdie tonen? Overleven, by all means necessary.

Aan de band tussen broers kleeft er blijkbaar iets universeels. Al eeuwen worden er verhalen over verteld. Zo is de broedermoord van Kaïn een van de bekendste Bijbelverhalen en overstemt het gekibbel van zijn founding brothers stilaan het muzikale nalatenschap van de britpopformatie Oasis. Broederliefde inspireert ook film. Want net als in een van de topfilms van vorig jaar, het misdaaddrama Hell or High Water over twee broers gaat die banken overvallen, boort ook een van dit jaars beste films het brothers in crime’-thema aan. Enter: Good Time.

Radicale liefde

Deze grimmige, in neon en benauwende close-ups gedrenkte misdaadfilm toont hoe kruimeldief Connie (een grungy, afgeleefde en indrukwekkend acterende Robert Pattinson) zijn verstandelijk beperkte broer Nick (Benny Safdie) op sleeptouw neemt door de broeierige onderbuik van New York, dat dankzij Oneohtrix Point Nevers soundtrack en de druilerige decors guurder lijkt dan ooit. In deze mistroostige setting vullen de onafscheidelijke broers elkaar perfect aan: de ene als charismatische druktemaker die praat en denkt voor twee, de andere als introverte volger. Zelfs als Connie beslist om een bank te overvallen, staat Nick zwijgzaam en onbegrijpend naast zijn broer.

“Nick heeft nood aan een broer en houvast terwijl Connie een medeplichtige zoekt.”

Al is die bankoverval quasi komisch – de stuntelige manier waarop ze zonder een pistool de bankbediende bedreigen heeft iets aandoenlijk humoristisch – de drijfveer hierachter is dat niet: overleven in onzekere en moeilijke tijden.

Dat overleven voor Connie iets anders betekent dan voor zijn hulpbehoevende broer Nick wordt snel duidelijk.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen