Uitgetest

Hoe duurzaam zijn festivals? Dour probeert het groen

Hoe duurzaam zijn festivals? Dour probeert het groen

Festivals draaien niet alleen om muziek, maar ook om lichtshows, frisse pintjes, eten, kamperen… Als 228.000 bezoekers – een kleine stad dus – op vijf dagen tijd afzakken naar een plek, brengt dat onvermijdelijk vervuiling met zich mee. Beelden van na het festival tonen meestal een ontzettend vuile weide en camping. Wat kan je allemaal doen om zo’n groots evenement toch duurzaam te maken? Wij liepen rond op Dour Festival en spotten verschillende eco-friendly initiatieven. We merkten ook enkele zaken op die nog beter kunnen.

Dour Festival neemt naast grote internationale artiesten ook veel lokale artiesten op in de line-up. Dit jaar traden er 52 Belgische bands of artiesten op. Dat geeft niet enkel een podium aan nieuwe Belgische artiesten die door het grote publiek ontdekt kunnen worden, maar zorgt ook voor minder transport. Het (hopelijk elektrische) autobusje in plaats van het vliegtuig en toerbus maakt een klein, maar belangrijk verschil.

Je kan sinds vorig jaar verblijven op de Green Camping. Daar logeerden vorige week meer dan 1000 festivalgangers, die bij aankomst een milieucharter ondertekenden. Ze moesten de camping spik en span houden. In ruil voor hun bijdrage aan het milieu kregen ze er ook een ecologische spabehandeling bij.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Camille is de grootste aller Charlies, letterlijk dan met haar 1m89. Ze zegt heel veel ja, ook als ze beter nee zou zeggen en springt daarom van het ene project naar de volgende opdracht die haar pad kruist. Camille houdt, in een willekeurige volgorde, van komkommers met hummus, vintage shoppen en talen die ze (nog) niet spreekt. Je herkent haar aan haar groen hart, maar laten we eerlijk zijn, nog meer aan haar lang lijf.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be