Uitgetest

Hoe duurzaam zijn festivals? Dour probeert het groen

Hoe duurzaam zijn festivals? Dour probeert het groen

Festivals draaien niet alleen om muziek, maar ook om lichtshows, frisse pintjes, eten, kamperen… Als 228.000 bezoekers – een kleine stad dus – op vijf dagen tijd afzakken naar een plek, brengt dat onvermijdelijk vervuiling met zich mee. Beelden van na het festival tonen meestal een ontzettend vuile weide en camping. Wat kan je allemaal doen om zo’n groots evenement toch duurzaam te maken? Wij liepen rond op Dour Festival en spotten verschillende eco-friendly initiatieven. We merkten ook enkele zaken op die nog beter kunnen.

Dour Festival neemt naast grote internationale artiesten ook veel lokale artiesten op in de line-up. Dit jaar traden er 52 Belgische bands of artiesten op. Dat geeft niet enkel een podium aan nieuwe Belgische artiesten die door het grote publiek ontdekt kunnen worden, maar zorgt ook voor minder transport. Het (hopelijk elektrische) autobusje in plaats van het vliegtuig en toerbus maakt een klein, maar belangrijk verschil.

Je kan sinds vorig jaar verblijven op de Green Camping. Daar logeerden vorige week meer dan 1000 festivalgangers, die bij aankomst een milieucharter ondertekenden. Ze moesten de camping spik en span houden. In ruil voor hun bijdrage aan het milieu kregen ze er ook een ecologische spabehandeling bij. Als ze de regels van het charter toch overtraden, moesten ze verplicht hun boeltje pakken. Campingtoezichter René hield alles nauwlettend in de gaten!

Op de iets duurdere comfort camping kon je een tipi, tent of cabine huren. Op die manier wil de organisatie het achterlaten van goedkope wegwerptentjes tegengaan.

De organisatie van Dour Festival probeert energie te besparen waar nodig. Er zijn op enkele plekken droge toiletten opgesteld, die werken volgens het ‘kattenbak-principe’: je doet je boodschap en gooit nadien zaagsel over je goedje. Zo bespaar je veel water. Voor voldoende energie worden naast generatoren steeds meer zonnepanelen gebruikt. Op de Green Camping komt alle elektriciteit van zonne-energie. Er is een ruime keuze aan vegetarische en zelfs veganistische maaltijden. De ongezonde stoofvlees-friet vervingen we al te graag door een veganistische curry of pad thai van Greenway!

Vijf dagen lang hield The Green Brigade de wacht. Dat is een team van 700 groene vrijwilligers die de site zo proper mogelijk te houden. Ze zijn opgeleid om vragen rond sorteren te beantwoorden, delen gratis vuilniszakjes uit en ruimen rondzwervend vuil op. De sorterende festivalganger krijgt trouwens in ruil voor plastic vuil vanop de festivalweide een budget voor de merchandising-stand. Eerlijk, was sorteren ooit zo leuk?

Tussen de optredens door konden we langsgaan bij de Green Agora. Daar hadden verschillende organisaties die op een duurzame manier te werk gaan een standje: ze gaven uitleg over herbruikbare tandenborstels, het herstellen van kledij, het bouwen van een eigen moestuintje (met heerlijke tomaten trouwens – wij mochten proeven!)… Je kon er ook je eigen gerecycleerde oorbellen maken, leerde er zelfs bij over vrouwenrechten. Ideaal om de jonge generatie feestgangers op een ongedwongen manier bewust te maken van belangrijke topics.

Tot zo ver al veel groen. Maar het kan natuurlijk altijd groener. Wat kan er beter?

Dour Festival gebruikt nauwelijks herbruikbare bekers. Op de weide kan je enkel een herbruikbare beker in waarborg kopen aan één bar. Voor heel het festival is dat, zoals de organisatie aangeeft, organisatorisch moeilijk, maar in zones als de Green Camping of de gewone camping kunnen herbruikbare bekers zelfs gemakkelijker zijn.

In plaats van vlaggen hing de organisatie dit jaar kledij op, met als argument dat “de kledij nadien kan weggeschonken worden voor een tweede leven”. De kledij was wel nieuw aangekocht maar al vrij vuil na vijf dagen op te hangen. Tip voor de organisatie: ga naar een kringloopwinkel en koop oude stukken stof/gordijn die je verknipt! Ook recycleerbaar, toch?

En ook een goed initiatief: na afloop van Tomorrowland ruimden dit jaar honderden vrijwilligers de tentjes en andere spullen op die achterbleven op het terrein. Dit materiaal zal via kringwinkels te huur aangeboden worden. Het zou natuurlijk beter zijn als mensen hun eigen spullen weer mee naar huis namen, maar dit is een mooi alternatief dat eigenlijk na elk festival zou moeten gebeuren.

Zoals de slogan zegt, is Dour l’amour, ook voor onze natuur. Dour Festival werkt samen met de associatie 3D asbl, die met concrete acties zoals sorteren een groter ecologisch bewustzijn wil creëren bij jonge mensen. Dour werkt ook samen met Wallonie Plus Propre-initiatief en met het internationale project DEMO. En dat is te merken: het was fijn om een festival te beleven waar we op een propere weide en camping konden verblijven. Ondanks de kritiek dat alles altijd beter kan, geven wij toch een pluim voor Dour Festival! Tot volgend jaar!

Foto bovenaan: Olivier Bourgi Eerste foto: Anthony Henri Overige foto’s: Renaldi Diombo

 

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen