Knuffelen met wildvreemden

Dit artikel werd ook gepubliceerd in Bookzine 6 dat te koop is de webshop. Of lees het artikel digitaal via Blendle

Vier uur lang knuffelen met wildvreemden. Ook dat soort workshops bestaan, zij het in Londen – waar anders? Ik ben er eentje gaan uitproberen. Omdat knuffelen gezond is. En ook om te zien waar mijn eigen grenzen liggen. Illustraties Agnes Loonstra

Knuffelen is goed voor je. Wist je dat oxyto­cine, het hormoon dat je lichaam aanmaakt als je knuffelt, altruïsme en binding bevordert? Het is dezelfde stof die moeders aanmaken wanneer ze hun baby borstvoeding geven. Maar er is een catch: het knuffelhormoon komt pas vrij als je langer dan twintig seconden knuffelt, terwijl de gemiddelde omhelzing slechts drie seconden duurt. Enter de cuddle workshops in ­Londen. Hun doel? Iedereen laten delen in het gelukzalige gevoel van een knuffel.

Hoewel ik wat reserves heb tegen knuffelen met wildvreemden, wil ik ontdekken hoe het is om vier uur lang met heel veel verschillende mensen te knuffelen. Dit is een workshop op beginnersniveau, wat betekent dat die niet zal eindigen in een grote puppy pile waarbij alle deelnemers als een nestje puppy’s met elkaar op de grond liggen knuffelen. Dat is voor gevorderden. Daarnaast is de workshop strikt niet-seksueel. Meer weet ik niet, wanneer ik de lichte cursusruimte in het yogacentrum binnenstap. Op de grond liggen paarse matrassen en kussens, waar andere deelnemers al met elkaar zitten praten.

Assistente Caroline heet me welkom en geeft me een zogenaamde waiver om te ondertekenen. Daarop staat dat ik me aan de instructies zal houden en dat ik weet waar ik aan begin. Dat weet ik helemaal niet, maar toch zet ik mijn hand­tekening. Na de formaliteiten word ik doorverwezen naar een tafeltje met thee,

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!