Reportage

Het museum van hartenpijn

Souvenirs van de liefde

Het museum van hartenpijn
Deze reportage verscheen eerder in bookzine 5 over liefde.

Een wegwerpcamera met foto’s die nooit ontwikkeld werden. Een liefdesbrief met een afgeknipte vingernagel. Een geknutselde pot met kinderbriefjes. Als het misloopt in de liefde, klampt een mens zich vast aan wat hij kan, of het nu gaat om een mislukte romance, een stukgelopen vriendschap of een ­vertroebelde familieband. Welkom in het museum van hartzeer. Want love hurts. Foto’s Sarah Van Looy

Surfend op het internet botste ik erop: dat er in Zagreb en in Los Angeles musea bestaan die liefdesverdriet op een sokkel zetten. ­Musea die objecten verzamelen die mensen om allerlei uiteenlopende redenen bewaarden uit vroegere relaties. De verzameling is even ontroerend als ze breed is en stelt een waaier aan objecten met een bijzondere betekenis tentoon. Van een verlovingsring die nooit werd aangeboden tot een bijl waarmee het meubilair van een ex-geliefde vakkundig tot lucifers werd verwerkt.

Omdat ik ook een verzamelaar van herinneringen ben, werd ik meteen getriggerd door het concept. Eigenlijk heb ik thuis, zonder het te beseffen, mijn eigen klein museum van stukgelopen relaties opgebouwd.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Elisa Hulstaert studeerde literatuur en ontwikkelde van daaruit een fascinatie voor grootse verhalen over doodgewone mensen. Ze is overtuigd van het voordeel van de twijfel en hecht (te) veel belang aan kleine dingen, maar dat vindt ze zelf helemaal niet erg.

Lees verder in Mensen
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be