Heleen en Sofie hebben een zelfplukboerderij

Boeren van de toekomst

Fotografe Sarah en redactrice Mari brengen de boeren van de toekomst in beeld. Jonge mensen die in een vorig leven kunstenaar en huisarts waren, totdat ze hun hart verloren aan de biologische landbouw. Vandaag: Heleen (34) en Sofie (32).

De twee jonge moeders Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Biologische en Biodynamische landbouw. Nu baten ze samen de zelfoogstboerderij ’t Schaaphof in Landegem uit. Wij bezochten hen tijdens het werk tussen de schapen en biologische groenten.

Wat deden jullie in je vorig leven?
Heleen: “Ik studeerde Romaanse talen en Internationale betrekkingen en werkte zeven jaar bij Broederlijk Delen. Dat was best wel een uitdagende job en ik moest vaak naar het buitenland.”
Sofie: “Ik was opvoedster. Ik zat een beetje vast op mijn vorig werk en zocht een nieuwe uitdaging. Ik wilde heel graag iets doen met landbouw en dat combineren met het sociale aspect.”

Vanwaar de stap om (biologisch) te gaan boeren?
Heleen: “Tijdens mijn werk bij Broederlijk Delen was ik al veel met het thema voedsel bezig. Ik was verantwoordelijk voor de regio Bolivia, wij begeleidden daar boeren- en mensenrechtenorganisaties rond voedselzekerheid. Het was altijd mijn droom om een tijdje naar het buitenland te gaan om rond dat thema te werken.

“Zelfs toen ik de opleiding bij Landwijzer begon had ik nooit gedacht dat ik twee jaar later al mijn eigen boerderij zou hebben.”

Later besefte ik dat ik ook hier in België iets rond het thema voedsel kon doen. En toen kregen we de kans om deze boerderij op te kopen. In Latijns-Amerika was ik ook bezig met het sociale onrecht dat de werknemers te beurt valt, bijvoorbeeld op de Chiquitaplantages. Maar ook hier nemen de machtsconcentraties in de voedingsindustrie het over.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!