De eenzame ellende na een nationaal trauma

Anders bekeken: Hellhole (2019) van Bas Devos

In het intieme drama Hellhole zoomt Bas Devos niet in op de hel van de aanslagen in Brussel, maar op het gat dat achterbleef na deze tragische gebeurtenissen.

Begin 2016 vertelde de Amerikaanse president Donald Trump dat Brussel ‘a hell hole’ was, omdat enkele terroristen van de aanslagen in Parijs in november 2015 daar vandaan kwamen. De woorden van the Donald waren nog niet koud of zijn zogenoemde hell hole werd zelf slachtoffer van een bloederige aanslag die aan meer dan dertig mensen het leven kostte. Dat de bommen die drie jaar geleden in het metrostation van Maalbeek en in Brussels Airport ontploften vandaag nog steeds luid nazinderen, werd tijdens de recente 22 maart-herdenking nogmaals pijnlijk duidelijk.

Voor Bas Devos, die in 2014 debuteerde met het verstilde rouwportret Violet, was dat reden genoeg om zijn stadsportret Hellhole te dopen. Niet om aan te tonen dat Brussel een hellegat is of om de Amerikaanse president gelijk te geven, maar om de hole te tonen die na de hel van 22 maart achterbleef. Daarin onderscheidt de Belgische cineast zich grondig van spektakelfilmers die terreuracties zo bloederig mogelijk verfilmen, zoals Peter Berg Patriot’s Day over de Boston Bombers en Anthony Maras’ thriller Hotel Mumbai over de aanslagen in Mumbai van 2008.

Eenzame stedelingen

Devos verruilt het fysieke geweld en de broeierige actie uit zulke terrorisme-thrillers voor een poëtisch en overpeinzend drama waarin de 22 maart-trauma’s van drie Brusselaars centraal staan: de ene is huisarts Wannes (Willy Thomas), de andere de Italiaanse tolk Alba (Alba Rohrwacher) die voor de Europese Commissie werkt en de jongste is de tiener Mehdi (Hamza Belarbi) die met familiale problemen kampt. Stuk voor stuk voelen ze zich misbegrepen en eenzaam, gevoelens die zich sinds de aanslagen nog feller manifesteren.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: