Anders bekeken

De eenzame ellende na een nationaal trauma

Anders bekeken: Hellhole (2019) van Bas Devos

De eenzame ellende na een nationaal trauma

In het intieme drama Hellhole zoomt Bas Devos niet in op de hel van de aanslagen in Brussel, maar op het gat dat achterbleef na deze tragische gebeurtenissen.

Begin 2016 vertelde de Amerikaanse president Donald Trump dat Brussel ‘a hell hole’ was, omdat enkele terroristen van de aanslagen in Parijs in november 2015 daar vandaan kwamen. De woorden van the Donald waren nog niet koud of zijn zogenoemde hell hole werd zelf slachtoffer van een bloederige aanslag die aan meer dan dertig mensen het leven kostte. Dat de bommen die drie jaar geleden in het metrostation van Maalbeek en in Brussels Airport ontploften vandaag nog steeds luid nazinderen, werd tijdens de recente 22 maart-herdenking nogmaals pijnlijk duidelijk.

Voor Bas Devos, die in 2014 debuteerde met het verstilde rouwportret Violet, was dat reden genoeg om zijn stadsportret Hellhole te dopen. Niet om aan te tonen dat Brussel een hellegat is of om de Amerikaanse president gelijk te geven, maar om de hole te tonen die na de hel van 22 maart achterbleef. Daarin onderscheidt de Belgische cineast zich grondig van spektakelfilmers die terreuracties zo bloederig mogelijk verfilmen,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Johannes De Breuker is cultuurjournalist en redacteur. In zijn scherpe oordelen over film doorprikt hij graag filterbubbels. Inclusief de zijne.

Lees verder in Zin in
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be