Het ontwaken

Als er voor de tweede keer in mijn neus gebeten wordt, doe ik toch maar één oog open. ‘MAMA!’, klinkt het verrukt op anderhalve millimeter van mijn oog. Ik veeg het kwijl van mijn neusvleugels en kijk langs mijn veertien maanden oude zoon naar de wekker. Dat vreesde ik al. Iets voor zes en kindlief proeft het krieken van de dag al. Ik probeer te verdwijnen in de dons van mijn kussen. ‘BOE!’ hoor ik ondertussen onder het deken, waar het jochie schaterend verstopt ligt. Als hij gelukzalig het deken van zich aftrekt, fonkelen zijn ogen harder dan de sterren die niet zo lang gelden de nacht sierden. Een rups in een slaapzak, die niet kan wachten om door de dag te fladderen. Ik doe nog een halfslachtige poging om hem drinken aan te bieden, maar mijn rondje wordt afgeslagen.

Wel wil hij protjes blazen op mijn borst en de fascinerende wereld van mijn haar ontdekken. Ik geef het op en vraag: ‘Gaan we opstaan?’ ‘JA!’, klinkt het in een blije zucht – op een toon alsof ik een woestijnreiziger met beperkt gevoel voor richting een glas water aanbiedt. Het aapje klemt zich om mij heen met al zijn armen, benen en tenen en even later staan we op de overloop door het raam te kijken naar wie er nog allemaal wakker is. De bus, de fiets, de maan, de auto’s. Zijn schrille jongensstemmetje groet ’s ochtends de dingen.

“Mijn ogen laat ik weer dichtvallen, ik kan het boek ondertussen dromen en de mini kan pagina’s omslaan.”

Ik laat me een trap hoger vermurwen om een boek voor te lezen terwijl ik op de wc zit – kind en lectuur op schoot, billen bloot. Mijn oogleden laat ik weer dichtvallen, ik kan het boek ondertussen dromen en de mini kan pagina’s omslaan. Met mijn ogen dicht voel ik zijn ruggetje tegen mijn buik,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen