Een hoofdrol voor het dikste meisje van de school

Voorpublicatie: 'Zelfde tijd, zelfde plaats'

In 2015 startte VZW Caleidoscopia met het project Hikkies. Dat is erop gericht om tieners via een positief verhaal kennis te laten maken met onze superdiverse samenleving. Dankzij steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren kwamen er al acht boekjes uit waarin telkens een hoofdrol is weggelegd voor iemand die in de meeste kinderboeken zelden het middelpunt van het verhaal is. In het negende boekje is dat het dikste meisje van de school.

“Samen met een mix van auteurs en illustratoren gingen we aan de slag om boekjes te maken naar het voorbeeld van de eerste Vlaamse Filmkes,” licht Ilke Verhelle, coördinator van het project,  toe. “Voor het negende nummer kwam schrijfster Inge Schilperoord zelf bij ons aankloppen met  een idee voor haar verhaal.”

Auteur Inge Schilperoord: “Kinderen krijgen op school tegenwoordig gelukkig voorlichting over diversiteit in seksuele voorkeur. Niet iedereen is heteroseksueel en dat is prima. Maar hoe zit het met de diversiteit in lichaamsbouw? Daar is weinig aandacht voor. Vóór de aantrekking tot de ander moet je immers eerst je eigen lichaam aanvaarden,  jezelf graag zien. En dat kan alleen als je accepteert dat niet iedereen er hetzelfde uitziet.”

Thema’s voor Hikkies worden gekozen op het kruispunt tussen etnisch-culturele diversiteit en genderdiversiteit.  “Met dit nummer boren we een nieuwe vorm van diversiteit aan. Het enige wat ik van de auteurs en illustratoren vraag,” aldus Ilke, “is dat ze het cliché overstijgen. Maar eigenlijk hoef ik dat niet te vragen. Ze willen die juist doorbreken. Soms ook vanuit hun eigen ervaring met stereotypering.”

“Ik kwam als dikkere tiener of volwassen vrouw nooit een rolmodel tegen om me aan te spiegelen”

Voor ‘Zelfde tijd, zelfde plaats’, de titel van het negende nummer, werd er samengewerkt  met illustratrice Sanne Thijs. Met haar  illustratieproject ‘Full of Freckles’ zet ze dikkere mensen in de kijker. Haar motivatie om mee te werken kwam voort uit haar eigen ervaring.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen