Waarom we van Hygge houden

Twee jaar geleden werden er meer dan een miljoen exemplaren van het boek ‘Hygge: de Deense kunst van het leven’ verkocht. Denemarken was nog nooit zo geliefd buiten Denemarken. Het boek staat nog altijd bovenaan de lijstjes van populairste lifestyle- en zelfhulpboeken. Waarom houden we zo van hygge?

Tien jaar geleden studeerde ik Scandinavistiek. Voor aanvang van mijn eerste les had ik nog nooit van het Noorse en Deens woord ‘hyggelig’ gehoord, dat bijna onuitspreekbaar en onvertaalbaar is. De beste vertaling is ‘gezellig’, maar het is meer dan dat. De ultieme vorm van ‘hygge’ beleef je in de ‘hytte’ die Scandinavische families vaak hebben. De hytte is een houten hutje in de natuur, waar ze in een kleine groep vakanties en weekenden doorbrengen. Na stevige wandelingen warmen ze zich in de hytte op onder een dikke deken, een kop warme choco in de hand, omringd door kaarslicht. Op die manier ‘hyggen’ ze zich, want ‘at hygge sig’ is ook een werkwoord, zo leerden we als eerstejaars Scandinavisten.

Hygge is dus de overtreffende trap van het gezellig hebben; een combinatie van het beste gezelschap en dito sfeer, interieur eten en drinken. Niet lang nadat het handjevol studenten Scandinavistiek uit mijn jaar werd ingewijd in de kunst van hygge, werd de studierichting opgeheven. Er was te weinig interesse in Scandinavië. Dat is een paar jaar later wel anders. Niet-Scandinaviërs kunnen geen genoeg krijgen van alles wat Scandinavisch is. Van minimalistisch design, misdaadseries, indiebandjes en Fika tot lifestyleboeken. Zelfs het onvertaalbare hygge blijkt een onwaarschijnlijk gat in de markt. Vandaag weet bijna iedereen wat hygge betekent, dankzij het populaire boek met dezelfde naam.

De Deense kunst van het leven

De bestseller ‘Hygge: de Deense kunst van het leven’ van schrijver en geluksonderzoeker Meik Wiking gaat over hoe wij niet-Scandinaviërs deze vorm van übergezelligheid, die goed zou zijn voor lichaam en geest,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen