Mindfood

Waarom we van Hygge houden

Waarom we van Hygge houden

Twee jaar geleden werden er meer dan een miljoen exemplaren van het boek ‘Hygge: de Deense kunst van het leven’ verkocht. Denemarken was nog nooit zo geliefd buiten Denemarken. Het boek staat nog altijd bovenaan de lijstjes van populairste lifestyle- en zelfhulpboeken. Waarom houden we zo van hygge?

Tien jaar geleden studeerde ik Scandinavistiek. Voor aanvang van mijn eerste les had ik nog nooit van het Noorse en Deens woord ‘hyggelig’ gehoord, dat bijna onuitspreekbaar en onvertaalbaar is. De beste vertaling is ‘gezellig’, maar het is meer dan dat. De ultieme vorm van ‘hygge’ beleef je in de ‘hytte’ die Scandinavische families vaak hebben. De hytte is een houten hutje in de natuur, waar ze in een kleine groep vakanties en weekenden doorbrengen. Na stevige wandelingen warmen ze zich in de hytte op onder een dikke deken, een kop warme choco in de hand, omringd door kaarslicht. Op die manier ‘hyggen’ ze zich, want ‘at hygge sig’ is ook een werkwoord, zo leerden we als eerstejaars Scandinavisten.

Hygge is dus de overtreffende trap van het gezellig hebben; een combinatie van het beste gezelschap en dito sfeer, interieur eten en drinken. Niet lang nadat het handjevol studenten Scandinavistiek uit mijn jaar werd ingewijd in de kunst van hygge,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Wereld

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be