Meeleven en aftrekken: ivf vanuit het partnerperspectief

Een ivf-traject vanuit partnerperspectief. Dat betekent zoiets als: toekijken en proberen geen domme fouten te maken. Carlo Groot schreef hierover zijn debuut Izar, dat verwijst naar zijn doodgeboren dochtertje: Izar. Hij vertelde gastredactrice Clarissa van Deventer over zijn ervaringen.

“Mijn vrouw Lisette had net allemaal hormoonbehandelingen en een verschrikkelijke ivf-punctie doorstaan en ik moest even een aantal eicellen in een warmhoudstoof van het ziekenhuis naar de ivf-kliniek rijden. Twaalf minuten rijden. Ik reed spontaan naar de uitgang voor taxi’s. Slagboom dicht. Dat soort knulligheden kunnen dan het bestaan van je potentiële kind ondermijnen.

“Het ergste wat ík moest doen was bloed laten prikken. Dan viel ik natuurlijk meteen flauw.”

Dit kwam uiteindelijk wel goed. Lieve medewerkers openden de slagboom voor me. Maar het laat zien hoe je compleet aan de zijlijn staat als partner. Het ergste wat ík moest doen is bloed laten prikken. Een standaard handeling. Dan viel ik natuurlijk meteen flauw, want ik kan niet tegen naalden. Lisette had de ene pijnlijke behandeling na de andere. Zij moest haar buik zelf injecteren met hormonen, ik moest mezelf aftrekken in een productiekamer.”

Aftrekkamertjes

“Die productiekamers zijn briljant trouwens. Ik ging zo’n kamer in, maar degene voor mij had de televisie heel hard aangezet. De video – ja, dat was nog VHS – was stopgezet op het moment dat een vrouw keihard kreunde en de camera op haar anus was gericht. Vol in beeld. Dat vond ik niet echt opwindend, maar na vijf dagen drooglegging wist ik mijn potje wel te vullen. Misschien moeten ze van tevoren even navragen welke seksuele voorkeur iemand heeft.

“Wie richt toch die aftrekkamertjes in het ziekenhuis in?”

Zo’n productiekamer roept bij mij een oneindige hoeveelheid vragen op. Die van mij had gedimd licht en een bed met van dat zwarte skaileer. Maar er stond bijvoorbeeld ook een spiegel.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!