Mindfood

Move over Scandinavië, voor welzijnstrends kijken we nu naar Japan

Moet dat nou echt? Cool Japan

Move over Scandinavië, voor welzijnstrends kijken we nu naar Japan

Kwam tot voor kort nog elk succesvol lifestyle- en welzijnsboek uit Scandinavië, en in het bijzonder Denemarken, nu wenden uitgevers zich tot Japan voor levenswijsheid en gezondheidsadvies. Maar wat maakt nu eigenlijk dat een land het ineens heel goed doet op de wellness barometer?

Twee jaar geleden werden er meer dan een miljoen exemplaren van het boek ‘Hygge: de Deense kunst van het leven’ verkocht. Denemarken was nog nooit zo geliefd buiten Denemarken. Het boek van geluksonderzoeker Meik Wiking gaat over hoe wij niet-Scandinaviërs ‘Hygge’, een vorm van übergezelligheid die goed zou zijn voor lichaam en geest, in ons leven kunnen inbouwen. Na het succes van ‘Hygge’ doken uitgevers op de rest van het hoge Noorden. In ‘Lagom’, wordt de Zweedse kunst voor een beter leven uit de doeken gedaan. ‘Sisu’ laat ons kennismaken met ‘de Finse kunst om met kracht te leven’. Nog meer spin offs volgden, totdat de bron uitgeput leek te zijn.

Waarom Denemarken precies welzijnsland af is, is moeilijk te zeggen. Aan de Deense gezelligheid bleek een naar bijsmaakje van nationalisme en privilege te zitten, schreef ik al eens in deze reeks. Denen zijn met hun welvaart,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Wereld
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be