“Jef had schrik vergeten te worden. Ik ben heel blij om te zien dat dat absoluut niet zo is”

Iemand die op een warme manier herdacht wordt. Met nieuwe symbolen. Met jaarlijks terugkomende rituelen. Zo iemand is Jef. Vijf jaar geleden stierf hij aan de gevolgen van huidkanker. Hij was 27 jaar oud. Hoewel zijn leven veel te kort was, was het rijk gevuld met waardevolle ervaringen en liefdevolle mensen. Na zijn dood houden zij Jefs herinnering levend. Zijn zussen Charlotte (31), Rosa-Lie (29) en Anna (26) vertellen.

Charlotte: “’Ze hebben vlekjes gevonden op mijn longen,’ zei hij nonchalant. We zaten samen in de auto, op weg naar een feestje. Hij, mijn broer Jef, 26, net afgestudeerd als maritiem officier aan de zeevaartschool van Rotterdam. Over enkele weken zou hij vertrekken op zijn eerste reis, waarvoor hij enkele medische standaardtesten had moeten afleggen. Met deze vlekjes als onverwacht resultaat. Ik schrok, maar hij hield het luchtig.

‘Laat ons nu gewoon genieten van het feestje vanavond. Waarschijnlijk is het niets.’ Maar het was wél iets. Een uitzaaiing van een melanoom, namelijk. Huidkanker in de vierde fase. De prognose was slecht. Dokters plakten er geen termijn op, maar ze gaven aan dat de kans op genezing erg klein was. Jef bleef tegenover ons echter positief en nuchter. Zolang er een kans bestond dat hij zou genezen, hoe klein ook, wilde hij zich daarop richten. Hij maakte mopjes, had het over reizen en leningen om een huis te kopen later. Afscheid of de dood kwamen nauwelijks ter sprake. Achteraf knaagt dat soms wel. Dan vraag ik me af of hij écht zo optimistisch was of dat hij zich sterk hield voor ons. Zeker in die laatste weken moet hij ook beseft hebben dat het niet goed zou aflopen.”

“Hij kreeg steeds vaker slecht nieuws in het ziekenhuis en de confrontatie met zijn zieke lichaam was moeilijk.”

Rosa-Lie: “Zijn ziekteproces heeft acht maanden geduurd.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen