Reportage

Juan (81) is verliefd, maar weet niet of het wederzijds is.

Juan (81) is verliefd, maar weet niet of het wederzijds is.

Redactrice Arkasha reist door Zuid-Amerika en vraagt latino’s en latina’s hoe het met de body image van de locals gesteld is en met hun liefdes- en seksuele relaties. Leggen latino’s en latina’s meer gevoel in hun vrijpartijen? Zijn alle mannen bedriegers? En zijn de vrouwen zo jaloers als de mannen beweren? Kortom: wat is er waar van de clichés die wij over Zuid-Amerikanen kennen? De vorige keer praatte ze met de 78-jarige Olga over haar vroegere en huidige liefdesleven. Vandaag vraagt ze Olga’s goede vriend Juan (81) het hemd van het lijf, die haar een bijzonder geheimpje toevertrouwt. Foto’s: Luis Henriquez

Dromerig, dankbaar en goedlachs, zo zou ik Juan omschrijven. Maar ook een beetje ambigu. Hij kiest zijn woorden met precisie en draait soms rond de pot, vooral wanneer ik doorvraag over zijn huwelijk. Juan trouwde pas toen hij 39 was. Zijn vrouw was vier jaar ouder. Kinderen kregen ze niet. Zijn huwelijk hield 21 jaar stand. Of dat is toch het officiële verhaal. Want als ik doorvraag, blijkt de waarheid een beetje anders te liggen.

Juan, waarom ben je eigenlijk getrouwd?
“Wanneer je weet hoe het is om van iemand te houden en je trouwt, dan doe je dat toch vooral met je verstand. Je neemt je verantwoordelijkheid op. Het jawoord geven heeft veel betekenissen. Voor mij draait het huwelijk rond verantwoordelijkheid. Als ik met een vrouw ben, moet ik haar helpen en bijstaan. Die wederzijdse verantwoordelijkheid vind ik heel belangrijk.”

Heb je andere relaties gehad voor of na je scheiding?
“Relaties met dames? Ja. Seksuele relaties hebben zit in onze natuur, daarin verschillen mensen niet van dieren. Maar dat is iets anders dan het hebben van een serieuze relatie. Daarin moet je je verantwoordelijkheid opnemen.”

Was je tijdens je huwelijk nooit eens verliefd op iemand anders?
“Ja, dat is me ook overkomen. Om heel eerlijk te zijn ben ik niet uit liefde getrouwd. Eigenlijk nam ik de beslissing om te trouwen, omdat ik niet alleen wilde zijn. Ik was al 39 jaar oud en de tijd gaat snel, en ik was toen bang om in de toekomst alleen oud te worden. Ik wilde die verantwoordelijkheid opnemen en een metgezelle hebben. Maar het bleek niet het juiste moment te zijn. En misschien is samenleven met een ander wel niet voor me weggelegd.”

Hoelang hield je huwelijk stand?
“Mijn vrouw kwam uit Uruguay. En op een dag vertrok ze gewoon.”

Hoe oud was je toen?
“Ik moet iets van een 39 à 40 geweest zijn.”

Misschien is samenleven met een ander wel niet voor me weggelegd.

Maar je trouwde toen je 39 was, of begrijp ik dat verkeerd?
“Nee, dat klopt. Eigenlijk vertrok mijn vrouw al 16 dagen na de bruiloft. Uit het niets. We hadden geen ruzie of discussie gehad. Daarna zijn er 21 jaren gepasseerd. En mensen in mijn omgeving vroegen me of ik getrouwd was of niet. Tegen sommigen zei ik dat ik getrouwd was, tegen anderen dan weer dat ik alleenstaand was. Na al die jaren wilde ik weten waar ik aan toe was. Ik vroeg de scheiding aan, maar het duurde zo’n twee jaar voor alles rond was, omdat het een internationaal huwelijk was, tussen een Argentijn en een Uruguayaanse.”

En nu? Ben je op dit moment verliefd?
“Eigenlijk wel ja.”

Is het wederzijds?
“Dat weet ik niet. We hebben iets heel moois. Ik voel me er goed bij, alsof ik in een watten wereld leef. Ik leef voor die persoon. En de anderen kunnen me niks meer schelen. Maar ik weet niet hoe zij erover denkt. We hebben een andere blik op de wereld, we denken niet altijd hetzelfde over de dingen. Verliefd worden, dat moet je met je hart voelen, maar een relatie aangaan, dat doe je ook met je hersenen.”

Dan denk je dat het betekenis heeft, maar blijk je je te vergissen. In illusies leven is erg lelijk, toch?

Wat is volgens jou het geheim van een gelukkig liefdesleven?
“Dat vind ik een moeilijke vraag, want ik heb er eigenlijk weinig ervaring mee. Na mijn scheiding verging de tijd, ik heb toen eigenlijk niet geëxperimenteerd. Pas nu denk ik, dénk ik, dat er iets gaat gebeuren, omdat ze me regelmatig vragen stelt over mij en de dingen waar ik mee bezig ben, en dan begin ik te dromen. Maar soms beeld ik me dat in. Soms denk je dat de ander ook verliefd is, omdat ze je een berichtje stuurt, je opbelt, je vanalles vertelt, je uitnodigt. Dan denk je dat het betekenis heeft, maar blijk je je te vergissen. Dat is me al vaker overkomen. Ik leef in illusies. En uiteindelijk leidt het tot niets. In illusies leven is erg lelijk, toch?”

Maar zolang je verliefd bent, voel je je er dan goed bij?
“Ja. Je bent gelukkig, alles lijkt je voor de wind te gaan. Alles is plezierig. Je lacht de hele tijd, en bent goedgezind. Maar dat komt dan doordat je op dat moment in een illusie leeft. Na dat alles kom je weer terecht in de dagdagelijkse sleur. Maar je blijft ervan leren, je hebt er weer een ervaring bij.

Weetje, de dame die je voor mij hebt geïnterviewd (Hij heeft het over Olga, nvdr.), is een erg goed persoon, ze is fantastisch. Ik vind haar leuk om verschillende redenen. En op dit moment voel ik dat ik een kans heb bij haar. Of het nu zo is of niet, zolang het duurt wil ik van dat gevoel genieten.”

Lees de hele reeks Seks, Drugs & Reggaeton hier

Schrijf je reactie

Arkasha Keysers is freelance journaliste, copywriter en vertaler. Ze houdt van film, reizen, dansen en mensen. Door haar hogere studies heeft ze veel geleerd, maar net zo veel door in een café te werken, naar Spanje te verhuizen en Zuid-Amerika te doorkruisen met de rugzak. Schrijven vindt ze een dankbaar beroep, want de slechtste ervaringen zijn vaak de beste verhalen.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen