“Een kind is geen wonder, maar gewoon een product van de biologie”

Bewust kinderloos: Shana (31) en Yannick (31)

Trouwen, een huis bouwen en een gezinnetje stichten, voor de gemiddelde Vlaming was dat altijd het recept voor een gelukkig leven. But the times they are a-changin’: uit een onderzoek van de VUB blijkt dat één op de acht Belgen tussen 25 en 35 jaar er bewust voor kiest om geen kinderen te hebben. Charlie sprak met enkele kinderloze koppels en singles over hun keuze, hun ergernissen en hun angsten.

Shana (31) en Yannick (31) zijn high school sweethearts. Ze zijn al zestien jaar samen en verbouwden vorig jaar samen een huis. Een huis zonder kinderkamer weliswaar, want een baby komt er niet.

“In onze directe omgeving worden we daar gelukkig niet raar voor bekeken”, vertelt Yannick. “Shana en ik zitten allebei in het kunstenaarsmilieu en wij kennen eigenlijk veel koppels die bewust kinderloos zijn. In de kunstwereld heerst namelijk nog altijd het idee dat een carrière en kinderen niet samengaan. Maar die enkele vrienden die wél kinderen hebben, zijn wel opvallend enthousiast over het ouderschap. Bijna alsof ze het idee proberen te promoten, zeker wanneer ik hen vertel dat wij een huis hebben gekocht en verbouwd.”

Je bedoelt dat zelfs kunstenaars stiekem dromen van huisje-tuintje-boompje.
Shana: “Onze vrienden noemen hun kind letterlijk een chill pill, omdat het ouderschap hen perspectief en relativeringsvermogen geeft.”

“Misschien dat ik sommige dingen soms minder goed kan relativeren omdat ik niemand heb om voor te zorgen.”

Yannick: “Ergens begrijp ik dat ook, want ik zelf pieker zelf wel eens te veel. Wil ik mijn huidige job nog jaren uitoefenen, ben ik wel goed bezig in het leven, dat soort vragen. Dat existentialisme is typerend voor onze generatie, denk ik. Sommige van mijn collega’s zeggen letterlijk: “Als ik geen kinderen had, zou ik niet weten wat ik met mijn leven moest aanvangen.” Misschien dat ik sommige dingen daarom soms minder goed kan relativeren,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen