Interview

“Een kind is geen wonder, maar gewoon een product van de biologie”

Bewust kinderloos: Shana (31) en Yannick (31)

“Een kind is geen wonder, maar gewoon een product van de biologie”

Trouwen, een huis bouwen en een gezinnetje stichten, voor de gemiddelde Vlaming was dat altijd het recept voor een gelukkig leven. But the times they are a-changin’: uit een onderzoek van de VUB blijkt dat één op de acht Belgen tussen 25 en 35 jaar er bewust voor kiest om geen kinderen te hebben. Charlie sprak met enkele kinderloze koppels en singles over hun keuze, hun ergernissen en hun angsten.

Shana (31) en Yannick (31) zijn high school sweethearts. Ze zijn al zestien jaar samen en verbouwden vorig jaar samen een huis. Een huis zonder kinderkamer weliswaar, want een baby komt er niet.

“In onze directe omgeving worden we daar gelukkig niet raar voor bekeken”, vertelt Yannick. “Shana en ik zitten allebei in het kunstenaarsmilieu en wij kennen eigenlijk veel koppels die bewust kinderloos zijn. In de kunstwereld heerst namelijk nog altijd het idee dat een carrière en kinderen niet samengaan. Maar die enkele vrienden die wél kinderen hebben, zijn wel opvallend enthousiast over het ouderschap. Bijna alsof ze het idee proberen te promoten, zeker wanneer ik hen vertel dat wij een huis hebben gekocht en verbouwd.”

Je bedoelt dat zelfs kunstenaars stiekem dromen van huisje-tuintje-boompje.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Hille is een vat vol tegenstrijdigheden. Een dromer, maar ook een tikkeltje pessimistisch. Een introverte eenzaat die tegelijkertijd nooit een uitnodiging voor een feestje afslaat. Punctueel en perfectionistisch, maar soms ook hopeloos nonchalant. Diep vanbinnen nog een klein meisje, dat soms de pijn van heel de wereld op haar schouders draagt. Ze houdt van konijntjes, zonsondergangen, haar gealfabetiseerde platencollectie en schrijven.

Lees verder in Mensen
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be