“Ik denk dat ik zorgzamer en minder egoïstisch ben dan sommige moeders”

Bewust kinderloos: Veronique (42)

Trouwen, een huis bouwen en een gezinnetje stichten, voor de gemiddelde Vlaming was dat altijd het recept voor een gelukkig leven. But the times they are a-changin’: uit een onderzoek van de VUB blijkt dat één op de acht Belgen tussen 25 en 35 jaar er bewust voor kiest om geen kinderen te hebben. Charlie sprak met enkele kinderloze koppels en singles over hun keuze, hun ergernissen en hun angsten.

Veronique (42) is freelance journalist en single. De meeste van haar vriendinnen hebben intussen een gezin gesticht, maar die kinderwens heeft Veronique nooit gehad.

“De week voor ik 42 werd, ben ik wel eventjes heel melancholisch geweest.”

“Nu ik 42 ben, zijn de mensen gelukkig gestopt met vragen of ik kinderen wil en wanneer. Als dertiger was dat wel anders. Dat ze de vraag stelden, vond ik op zich niet zo erg, maar soms kreeg ik ook opmerkingen die me kwetsten en soms ronduit choqueerden.”

Wat is de meest kwetsende opmerking die je ooit hebt gekregen?
“Die kwam van een vriendin, nota bene. Toen ik met haar bij een andere vriendin op kraambezoek was, zei ze op een bepaald moment: “Kinderen op de wereld zetten, dat is toch waar je als vrouw voor gemaakt bent.” Ik was toen te verbouwereerd om daarop te reageren, maar ik ben die opmerking nooit vergeten. In een ander gesprek, jaren later, hadden we het opnieuw over het ouderschap. Hoe ze het precies zei, weet ik niet meer, maar het kwam erop neer dat, als zij zou sterven, dat erger zou zijn als wanneer ik zou sterven. Ik zou immers geen kinderen achterlaten.”

Auwch.
“Gelukkig zijn ze niet allemaal zo, hoor. Een andere vriendin had vruchtbaarheidsproblemen en raakte maar niet zwanger. Na tal van mislukte IVF-pogingen heeft zij uiteindelijk een kind geadopteerd. Geen kinderen hebben, dat was voor haar geen optie.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen