“Water in een verpakking is gewoon heel maf”

Het klimaat is een hot topic. Letterlijk dan, maar ook figuurlijk. De Belgische jeugd heeft haar stem meermaals laten horen in Brussel en hier en daar springen er ook burgerinitiatieven uit de grond ten voordele van het milieu. Redactrice Charlotte trok erop uit om deze initiatieven onder de loep te nemen. Vandaag: het burgerinitiatief Free Tap Water in Belgian Restaurants dat het overgebruik aan flessenwater in horeca wil aanvechten. Foto’s: Michel Vertongen

“Misschien is het kraantjeswater in België gewoon niet drinkbaar”, dacht Sarah Ehrlich toen ze net vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Brussel was verhuisd. Ze had kraantjeswater in een horecazaak gevraagd, maar kreeg een harde nee. De Britse woont ondertussen al enkel jaren in België, en heeft zich niet nog eens gewaagd aan het vragen van kraantjeswater in Belgische horecazaken. Tot nu. Begin februari richtte ze een Facebookpagina op die in een mum van tijd duizend likes kreeg: Free Tap Water in Belgian Restaurants.

De druppel voor Sarah was het verbouwereerde gezicht van een Britse vriendin die op bezoek was. Haar vriendin had de ober om kraantjeswater gevraagd na een grote lunch. De vraag werd onthaald op een njet. Ze zaten in een establishment van een keten die ook in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk filialen heeft. In die landen hoort kraantjeswater er standaard bij, maar in België wordt er echter geen kraantjeswater aangeboden. De vriendin werd de facto verplicht een plastiek waterflesje te kopen, terwijl er perfect plasticvrij water uit de kraan komt. Het contrast met waarom er mensen in Brussel op straat komen, kan niet groter zijn.

6.000 likes

Sarah en haar team – dat volledig uit vrijwilligers bestaat – onderhouden niet alleen de Facebookpagina, maar hebben ook een Twitteraccount, een blog en een map die al zo’n 30.000 keer werd bekeken. De map zet alle zaken die kraantjeswater aanbieden letterlijk op de kaart.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: