“Ik schrijf de verhalen die ik zelf wil lezen. En die zijn intens”

Charlie leest: Je weet dat je dit wil van Kristen Roupenian

In Charlie’s boekenclub gaat redactrice en litlover Selma op zoek naar auteurs en boeken die je moet kennen. Dit keer praat ze met Kristen Roupenian (37), die het virale verhaal Cat Person schreef – over pijnlijk ongemakkelijke dates en dito seks. Nu is er de kortverhalenbundel Je weet dat je dit wil, waarin ze de grenzen van haar lezers opzoekt. Foto’s: Sarah Van Looy

Kristen Roupenian vond lezen altijd leuker dan schrijven. Dat ze op een dag het meest gelezen kortverhaal ooit zou schrijven, was lange tijd ondenkbaar. “Als kind vond ik het al heerlijk om te lezen en mezelf even helemaal te vergeten. Tijdens het schrijven staat het ego juist voorop en kun je niet lekker wegdromen. Schrijven is ploeteren. Als tiener probeerde ik wel te schrijven, maar ik stopte er altijd weer mee.”

In haar twintigerjaren probeerde Roupenian verschillende studies en carrièrepaden uit. Ze deed dienst in de Peace Corps, een Amerikaans regeringsprogramma dat vrijwilligers uitzendt naar het buitenland. Daar leerde ze Swahili spreken, wat haar inspireerde om Afrikaanse literatuur te studeren. Omdat ze van talen en reizen hield, begon ze aan een intensief traject om diplomaat te worden. Die droom ging in rook op toen de VS een vacaturestop afkondigde voor diplomaten.

“Een roman schrijven, was te zenuwslopend. Ik moest regelmatig herlezen wat ik al geschreven had. Dat maakte me onzeker.”

Teleurgesteld schreef Roupenian, die inmiddels begin dertig was, zich in voor een opleiding creatief schrijven. Misschien moest het zo zijn. “Het was mijn zoveelste poging om te schrijven en dit keer viel er iets op zijn plek. Schrijven begon net zo fijn te voelen als lezen. Ik had eerder een roman geschreven, maar vond dat zenuwslopend: ik moest tijdens het schrijven regelmatig herlezen wat ik al geschreven had. Dat maakt me onzeker. Als ik onderweg te vaak over de rand van de klif kijk,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen

%d bloggers liken dit: