Boekenclub

Twee leeslijstjes om op je leeslijstje te zetten

In Charlie’s boekenclub gaat redactrice en litlover Selma op zoek naar auteurs en boeken die je moet kennen. Dit keer: why we love leeslijstjes.

Je kent ze wel: boekenlijstjes. De verplichte leeslijst op school. De long- en shortlists van literaire prijzen. De ‘50 boeken die je gelezen moet hebben’-lijstjes die je online tegenkomt. Goede en belangrijke boeken belanden in lijstjes, zo denken we vaak, maar het omgekeerde is ook waar: zulke lijstjes bepalen welke boeken we goed en belangrijk vinden.

“Vrouwelijke auteurs hebben het een pak moeilijker om hun werk aan de euh… m/v/x te brengen.”

Dat zijn vooral boeken waarvan de auteur – en vaak ook het hoofdpersonage – man, wit en hetero is. Hoewel de meeste fictieboeken worden gekocht en gelezen door vrouwen, laten die lezeressen vrouwelijke literaire auteurs massaal links liggen. Dat verzin ik niet; wetenschapster Corina Koolen gebruikt computeranalyses van romans om stereotypische ideeën over vrouwelijkheid in literatuur te ontkrachten en staafde met cijfers dat vrouwelijke auteurs niet slechter schrijven dan hun mannelijke tegenhangers, maar dat hun werk toch minder literair gevonden wordt. Vrouwelijke auteurs worden minder vaak besproken op de recensiepagina’s, ontvangen minder prijzen en verkopen minder boeken.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Naar de winkel!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Word ook een Charlie!

Online abonnement

Neem een Online abonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Neem een online abonnement!

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Lees verder in Zin in

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg:

  • 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Ik word lid!

50
Vrienden van Charlie

Ook Charlie friend worden? Stuur een mail voor info naar sophie@charliemag.be