“We moeten meer luisteren en elkaar leren begrijpen”

Lisette Ma Neza over kunst en de maatschappij

Lisette Ma Neza is slam poetry artiest en filmstudent in Brussel. Ze is net 21 geworden, maar ze heeft al een reeks indrukwekkende prestaties op haar lijstje staan. Van Belgium’s Got Talent tot het WK Poetry Slam tot het uitgeven van haar eigen boeken. Zij deed het allemaal.

Ik ontmoette Lisette op haar kot in Brussel. Het hele gebouw ademde kunst, net als zij. Momenteel werkt ze, naast haar slam poetry performances, ook aan een documentaire die zich focust op slam, vrouwelijkheid en revolutie. Woordkunst maakt duidelijk een groot deel uit van haar leven.

Hoe is die passie voor woorden ontstaan?
Lisette Ma Neza: “Ik vond het als kind al heel leuk om met taal bezig te zijn. Tijdens de taalles in de basisschool verhaaltjes schrijven, vond ik geweldig. Mijn vader vertelde voor het slapengaan ook altijd verhaaltjes in het Rwandees. Dat vond ik echt fantastisch. Als hij dat niet deed, kon ik niet slapen. Daarnaast ben ik ook enorm geïnteresseerd in allerlei kunstvormen. Ik was van kleins af aan al door veel dingen gefascineerd.”

Wanneer ben je dan echt met slam begonnen?
“Ongeveer twee jaar geleden. Ik ben toen naar Brussel verhuisd, waar ik meedeed aan de Kunstbende. Bij de Kunstbende nemen jongeren deel aan een wedstrijd waar ze hun creatief talent tentoonstellen. Toen dat voorbij was, vroeg ik mij af wat de volgende stap was. Ik merkte dat er tijdens slamavonden veel met poëzie werd gewerkt. Vanaf toen ben ik wat ik deed ook slammen gaan noemen.”

Hoeveel betekent slam poetry of spoken word voor jou?
“Het betekent enorm veel voor mij. Lezen en woordkunst is iets waar ik van jongs af aan mee bezig ben geweest. Ik maakte ook vaak liedjes van mijn teksten. Spoken word is wel het ding dat mij net iets verder heeft gebracht.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen