“Mannen en vrouwen zijn even capabel om leiding te geven”

Marleen Temmerman over vrouwelijk leiderschap

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. In deze reeks vraag ik tien inspirerende vrouwen die vandaag topposities bekleden, waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities?

Wanneer het over vrouwelijk leiderschap gaat is Marleen Temmerman ervaringsdeskundige, op zijn minst. Toen ze in de jaren ’80 naar Kenia vertrok om er te gaan werken, had ze als een van de eerste vrouwelijke geneeskundestudenten de weg naar de toen ‘mannelijke specialisatie’ gynaecologie vrijgemaakt. Vandaag is Marleen internationaal een van de invloedrijkste voortrekkers op vlak van vrouwengezondheid en vrouwenrechten. Hoewel er tijdens haar loopbaan al veel veranderd is, wordt ze nog dagelijks geconfronteerd met ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, ook aan de top.

Onze arbeidscultuur kan gelijkwaardiger

“Ik merk heel vaak, overal ter wereld, dat je als vrouw harder moet werken dan mannen om als evenwaardig beschouwd te worden en om carrière te kunnen maken,” vertelt Marleen. “De weg omhoog is moeilijker. Het aantal vrouwen in leidinggevende functies is dan ook bedroevend laag. En wanneer vrouwen dan toch promotie maken. is dat meestal in “zachte” functies en sectoren. Dat klopt niet. Het zou volgens mij nuttig zijn om meer vrouwen het roer in handen te geven in alle sectoren en domeinen van de samenleving. Ook de harde economische sectoren, de politieke en financiële wereld hebben baat bij de aanwezigheid van vrouwelijk talent. Het omgekeerde geldt evenzeer: zo zetelen in de VN-commissie Bevolking en Ontwikkeling bijna enkel vrouwen. Waar zijn de mannen? Ook zij horen betrokken te zijn bij dergelijke thema’s, toch?”

“Wanneer de echte ‘beslissingen’ in de late uren op restaurant vallen, zijn de meeste vrouwen naar huis om voor de kinderen te zorgen.”

“Ik zie het als een bijkomend probleem dat als een vrouw de leiding heeft,

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen