De schrijfster die het monster recht in de ogen keek

Anders Bekeken: Mary Shelley (2018) van Haifaa Al-Mansour

In het jaar dat er géén Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt dankzij een Metoo-schandaal, trekken miskende schrijversvrouwen op het grote doek nu massaal de pen naar zich toe. Mary Shelley, de vrouw die horrorklassieker Frankenstein schreef, neemt daarin nu de voortrekkersrol.

Tweehonderd jaar geleden schreef Mary Shelley Frankenstein; or, the Modern Prometheus (1818). Ze was nog maar achttien toen ze eraan begon, had net haar eerste kind begraven. Tussen het schrijven door zette ze een tweede kind op de wereld, verzorgde het en wanneer het boek bijna twee jaar later in druk ging, was Shelley opnieuw zwanger. Uit schrik dat ze het hoederecht op haar kinderen zou verliezen, werd het boek anoniem gepubliceerd. Ook het monster in haar boek bleef naamloos, daarmee de deur open latend voor interpretatie. Wie is het monster?

Wie hierop kant-en-klare antwoorden wil vinden in Haifaa Al-Mansours biografische drama, is eraan voor de moeite. Frankenstein is immers een gothic novel die uit verschillende lagen bestaat, gaande van een allegorische en fabelachtige tot een autobiografische. En vooral die laatste laag wordt in Mary Shelley onderzocht – waarin sowieso al genoeg gruwel en tragiek zit voor een hele miniserie. De Saudische cineaste puzzelt hiermee een strijdlustig, soms wat houterig beeld bij elkaar dat de vrouw achter ‘s werelds bekendste monster een eigen stem geeft.

Ook haar monster verschijnt in verschillende gedaantes, maar een vaste vorm krijgt het niet. Mysterie moet er zijn.

Douglas Booth als Mary’s grote liefde Percy Bysshe

Uit de schaduw

Dat Al-Mansour vooral geïnteresseerd is in hoe Shelley (Elle Fanning) haar eigen stem vond en minder in het boek, verbaast trouwens niet. Ook in haar debuut Wadjda (2012) toonde de cineaste al een voorliefde voor sterke vrouwelijke protagonisten die vechten voor wat ze verdienen en hun rechtmatige plaats opeisen.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen