Word je van mediteren een stabieler, vrijer en vrolijker mens?

Word je van mediteren een stabieler, vrijer en vrolijker mens?

‘Je hoeft niks te doen, je hoeft nergens heen, je mag hier gewoon zijn’, zegt dr. Maex. Ik lig op een yogamatje en bekijk de tekeningen op het plafond van de cursusruimte. Mijn ademhaling vertraagt, langzaam maar zeker krullen mijn mondhoeken naar boven. Als een dooie pier met armen staar ik gelukzalig naar een vals plafond. Welkom in mijn eerste les mindfulness.

Twee jaar geleden associeerde ik meditatie en mindfulness nog met flauwe rek- en strekoefeningen en filosofisch gezwets voor wanhopige mensen, samen met broertjes yoga en pilates. Voor mij liever levendige dans- of fitnesslessen op muziek, daar gaat je bloed tenminste van stromen. En toch ging ik onlangs overstag: ik schreef me in voor een intensieve cursus mindfulness van 8 weken. 45 minuten per dag (!) zou ik gaan zitten mediteren.

Waarom? Omdat ik al een tijdje in een moeilijke levensknoop verstrikt zat die ik maar niet loskreeg. Vrienden van me waren van allerlei innerlijke kwaaltjes verlost met behulp van meditatie, en ook mijn therapeute, die ik consulteerde omwille van diezelfde levensknoop, was fan. Dus werd ik één van de vele non-believers die de afgelopen jaren overliep naar de andere kant.

Maar wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is mindfulness een geheel van meditatietechnieken uit het boeddhisme die toegankelijk werden gemaakt voor mensen die tegen problemen aanbotsen en daardoor lichamelijke of psychische klachten hebben. Mindfulness reduceert stress, daar komt het op neer.

De grondlegger van die boeddhistische technieken in een stressreducerende context is Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculaire bioloog die in de leer ging bij verschillende boeddhistische leraren. De technieken die hij van hen leerde, vertaalde hij eind de jaren 70 naar een stressreductieprogramma in een ziekenhuiscontext.

“De stem nodigt je uit om aandachtig naar je eigen gedachten en gevoelens te kijken.”

Wie net als ik zo’n programma volgt, voert lichaamsgerichte oefeningen uit onder begeleiding van de stem van de leerkracht.

Dit artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Word dus snel lid!

Jaarabonnement

Neem een Jaarabonnement

De beste artikels en strafste interviews worden niet zonder jou geschreven.

Word lid en krijg 2 bookzines per jaar, toegang tot alle online artikels en allerlei leuke extra’s.

Naar de winkel!

Online abonnement

Neem een Jaarabonnement

Of neem een online abonnement en krijg toegang to alle artikels op de site.

Naar de winkel!

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

Toko Space
t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen