Word je van mediteren een stabieler, vrijer en vrolijker mens?

Word je van mediteren een stabieler, vrijer en vrolijker mens?

‘Je hoeft niks te doen, je hoeft nergens heen, je mag hier gewoon zijn’, zegt dr. Maex. Ik lig op een yogamatje en bekijk de tekeningen op het plafond van de cursusruimte. Mijn ademhaling vertraagt, langzaam maar zeker krullen mijn mondhoeken naar boven. Als een dooie pier met armen staar ik gelukzalig naar een vals plafond. Welkom in mijn eerste les mindfulness.

Twee jaar geleden associeerde ik meditatie en mindfulness nog met flauwe rek- en strekoefeningen en filosofisch gezwets voor wanhopige mensen, samen met broertjes yoga en pilates. Voor mij liever levendige dans- of fitnesslessen op muziek, daar gaat je bloed tenminste van stromen. En toch ging ik onlangs overstag: ik schreef me in voor een intensieve cursus mindfulness van 8 weken. 45 minuten per dag (!) zou ik gaan zitten mediteren.

Waarom? Omdat ik al een tijdje in een moeilijke levensknoop verstrikt zat die ik maar niet loskreeg. Vrienden van me waren van allerlei innerlijke kwaaltjes verlost met behulp van meditatie, en ook mijn therapeute, die ik consulteerde omwille van diezelfde levensknoop, was fan. Dus werd ik één van de vele non-believers die de afgelopen jaren overliep naar de andere kant.

Maar wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is mindfulness een geheel van meditatietechnieken uit het boeddhisme die toegankelijk werden gemaakt voor mensen die tegen problemen aanbotsen en daardoor lichamelijke of psychische klachten hebben. Mindfulness reduceert stress, daar komt het op neer.

De grondlegger van die boeddhistische technieken in een stressreducerende context is Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculaire bioloog die in de leer ging bij verschillende boeddhistische leraren. De technieken die hij van hen leerde, vertaalde hij eind de jaren 70 naar een stressreductieprogramma in een ziekenhuiscontext.

“De stem nodigt je uit om aandachtig naar je eigen gedachten en gevoelens te kijken.”

Wie net als ik zo’n programma volgt, voert lichaamsgerichte oefeningen uit onder begeleiding van de stem van de leerkracht.

Dit artikel staat in onze ledenzone.

Maar iedereen kan lid worden!

Neem nu een abonnement op Charlie en voor slechts €50 per jaar (of iets meer dan €4 per maand) krijg je toegang tot alle artikels. Bovendien ontvang je Charlie goodies en krijg je 2x per jaar ons bookzine in de bus!

Neem dus snel een abonnement en join the club!

Jaarabonnement

Zonder jou geen Charie!

Kom bij de club en krijg: 2 bookzines, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!